loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SATSER GRØNT: Forskere fra Høgskolen i Akershus får 12 millioner kroner til å forske på hvordan blant annet Oslo skal håndtere det grønne skiftet.
SATSER GRØNT: Forskere fra Høgskolen i Oslo og Akershus får 12 millioner kroner til å forske på hvordan blant annet Oslo skal håndtere det grønne skiftet.

12 millioner til grønn byforskning

/ 2017-04-26 10:38:47

Forskningsrådet bevilger 12 millioner til et nytt forskningsprosjekt om utfordringer og dilemmaer byene Oslo, Gøteborg og København møter når de skal bli grønnere og mer bærekraftige i framtida. Prosjektet skal ledes av forskere ved HiOA.

Forskningsrådets nye initiativ Byforsk har delt ut ut 70 millioner til seks nye, tverrfaglige byprosjekter.

− Disse prosjektene kombinerer høy kvalitet og tverrfaglighet på en spennende måte. Det gir et viktig utgangspunkt for å kunne bidra til å utvikle nye og attraktive løsninger på byenes komplekse utfordringer, sier John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet.

Prosjektet GREENGOV (Governing the green shift in Oslo, Gothenburg and Copenhagen through leadership of co-creation) skal ta for seg utfordringene og dilemmaer offentlige ledere står ovenfor når de fremmer det grønne skiftet, og ikke minst hvordan de følger disse opp. Forskerne skal følge hvordan disse strategiene påvirker utfallet og målet om å gjøre byene grønnere og mer bærekraftige.

Prosjektet ledes av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved HiOA. Prosjektets ramme er på 12 millioner kroner, og vil gå over de neste fire årene.

Samarbeider tett med Oslo

– Dette blir et spennende prosjekt for forskningsgruppa, men også for Oslo kommune, fordi vi skal samarbeide så tett om omstillingen de nå skal gjennomføre i byen. At vi også har fått med partnere som jobber i sør vil også gi oss et internasjonalt perspektiv, sier prosjektleder Hege Hofstad ved NIBR.

Forskerne skal samarbeide tett med Oslo kommune. Særlig Klimaetaten, som er koordinerende enhet for innføringen av det nye klimabudsjettet i kommunen. Budsjettet er ment å være et styringsverktøy som skal få til det grønne skiftet også i praksis.

Klimaendringer og urbanisering er globale faktorer alle byer må forholde seg til, så her er det et potensiale for kunnskapsoverføring både mellom byer og mellom land. Prosjektet involverer derfor to andre nordiske byer; København og Gøteborg, samt Cape Town.

Forskningsprosjektet involverer forskere fra Transportøkonomisk institutt (TØI), Universitetet i Oslo, Universitetet i Cape Town, Universitetet i Roskilde og Mistra Urban Futures i Gøteborg.

Andre Byforsk-prosjekter

I alt seks forskningsprosjekter har fått penger fra Byforsk-initiativet i denne omgangen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse