Møtestedet samler den bærekraftige bygge- og arkitekturbransjen, og blir for første gang avholdt i Oslo i oktober.
Det har blitt på moten å bygge i tre i hele Europa. Og her i Norge følger vi godt med. Mjøstårnet i Brumunddal, som etter planen skal rage 80 meter over bakken i starten av 2019, ser ut til å stjele tittelen som verdens høyeste massivtrehus fra «Treet» i Bergen på 51 meter.
Trearkitektur er i en spennende periode, men vi har fortsatt lang vei å gå, mener den anerkjente trearkitekten Andrew Waugh:
– Å bygge i tre blir fortsatt sett på som er kuriositet. Men tre er et utmerket byggemateriale og bidrar til å gjøre kloden mer grønn. Faktisk kan karbonavtrykket nærmest halveres hvis massivt tre blir brukt fremfor betong.
Og nettopp tre som byggemateriale er blant temaene som blir satt på dagsordenen når Nordens største bærekraftige bygge- og arkitekturevent, Building Green, slår opp dørene for første gang i Oslo i oktober.
Den langsiktige visjonen til Building Green er at energiforbruket i byggesektoren skal senkes markant og at bransjen skal bli bedre til å utnytte materialeressursene. Nettopp derfor blir det lagt opp til dialog og inspirerende foredrag fra inn- og utland om bærekraftige løsninger i bygge- og arkitekturbransjen.
LAMINERT TRE: Andrew Waugh skal blant annet snakke om erfaringene med krysslaminert massivtre. (Foto: Daniel Shearing – RGB)
Blant foredragsholderne blir Andrew Waugh. Sammen med kollega Anthony Thistleton-Smith driver han arkitektfirmaet Waugh Thistleton Architects i London, som går i bresjen for krysslaminert massivtre (CLT) som byggemateriale:
– For å kunne løse bransjens klimautfordringer, er vi nødt til å samarbeide på tvers av fagområder. Building Green er et viktig møtested hvor vi kan starte opp nye samarbeid og lære fra hverandre, også på tvers av landegrenser, sier Waugh og legger til:
– Under Building Green vil jeg fortelle om våre erfaringer med krysslaminert massivtre (CLT). Vi står blant annet bak leilighetsprosjektet Dalston Lane i London som nå er det største massivtre-prosjektet globalt i volum. Jeg vil fortelle om fordelene med CLT, om hvordan metoden er mer miljøvennlig, raskere, enklere, stillere, og generelt mer kostnadseffektiv enn plass-støpt betong. Håpet er at den norske bransjen kan lære noe av våre erfaringer. For med så mye skog i nærheten, er jo potensialet for mer trearkitektur i Norge stort.
I tillegg foredragsholdere gir Building Green Oslo plass til utstillere som kan dokumentere for produktets eller løsningens bærekraftige egenskaper. Listen med både partnere og påmeldte utstillere er allerede lang.
– Vi har blitt mottatt med stor interesse fra den norske bransjen, sier sier Ditte Rosenquist, prosjektleder for Building Green Oslo.
Blant de påmeldte utstillerne er leverandør av organisk isolasjon CBI Norge, som gjennom søsterbedriften CBI Danmark har hatt god erfaring etter deltakelse på Building Green i Danmark:
– Vi ble henrykt over å høre at Building Green endelig kommer til Norge. Bærekraftige løsninger i byggebransjen er og har et eget nettverk, og vi ønsker å bli enda bedre kjent med dette nettverket, sier daglig leder Ove Sør-Reime.
Også CreoNordic gleder seg til å delta på Building Green i Oslo, forteller styreleder Åge Almås:
– Vi merker større etterspørsel etter miljøvennlige produkter fra både byggherrer og arkitekter. CreoNordic er en innovasjonsbedrift, og vi utvikler derfor nye produktkolleksjoner for å imøtekomme kravene. Erfaringer fra våre samarbeidspartnere, som har deltatt på Building Green i Danmark, tyder på at dette kan bli et viktig arrangement for den norske bransjen også. Vi gleder oss til å delta og vise frem være bærekraftige løsninger.
thankyou for the hard workcialis online
Thanks for the article post.Really thank you! Great.