loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SUPERSMART: Asle Nordvik (til venstre) og Espen Riska i Atea skal inn det som skal bli verdens smarteste kontorbygg.
SUPERSMART: Asle Nordvik (til venstre) og Espen Riska i Atea skal inn det som skal bli verdens smarteste kontorbygg.

Skal bli verdens smarteste

Georg Mathisen / 2018-09-25 08:49:10

De tar i skikkelig: – Ateas nye lokaler på Sola skal bli verdens smarteste kontorbygg, sier Espen Riska og Asle Nordvik.

Smartbygg. Grønt bygg. Plussbygg. Miljøbygg. Breeam excellent.

Honnørordene sitter løst når direktøren og prosjekteieren snakker om bygget som de skal flytte inn i mandag 1. oktober.

Kortversjonen er at her skal det være supersmart hele veien fra sensorene i de 3D-printede lampene til sauebeitet utenfor veggen. Denne uken blir det mye snakk om bygget på smartbymessen Nordic Edge Expo i Stavanger. Tittelen på årets konferanse er “Smart with a heart” og rundt 5.000 deltakere ventes.

Bedre enn Edge

– Vi var på besøk på The Edge med Skanska, Schneider og forskjellige leverandører, forteller Asle Nordvik.

Mange omtaler The Edge, smartbygget i Amsterdam, som verdens grønneste og mest intelligente. Om ikke annet så har byggfolk på besøk blitt en ekstra inntektskilde.

– Så satt vi etter det møtet og sa til hverandre at «dette kan vi klare bedre», forteller han. – Alle kjenner til det bygget. Det er hausset opp og er blitt verdenskjent ved å ha noen småfunksjoner. Hvis vi får til det vi tror på, skal vi overgå det ti ganger, erklærer Espen Riska.

Sensorer

Det er spesielt sensorene som gjør bygget til noe spesielt. Lyssystemene fra Signify – det som tidligere het Philips – er proppfulle av sensorer, som Riska formulerer det.

– I tillegg har vi sensorer så vi kan lokalisere både mennesker og enheter og følge med på luftkvalitet og lysstyrke. Vi kan telle mennesker i et rom både ved hjelp av armaturene og på bakgrunn av det trådløse nettet. Vi kan telle mennesker for at kantinen skal kunne styre hvor mye mat som skal lages den dagen, eller for å se om det er smart å slå av eller lukke en etasje, forklarer han.

Batteri og betong

Solcellene på taket har en mikrogridløsning som gjør at de 13 elbilladerne kan få strøm fra batteri når strømmen er dyrest eller effektbruken høyest. Råbetong i himlingene holder på varmen.

– Vi bruker fortrengningsventilasjon, altså naturlig ventilasjon. Summen av solceller, fortrengningsventilasjon, energibrønner og betong er satt i system, forklarer Asle Nordvik.

Før menneskene kommer på plass i lokalene, trenger bygget normaltemperatur 4 kilowatt for å holde normaltemperatur.

Levende laboratorium

– Så legger vi vekt på digitale løsninger som gir god informasjonsflyt i lokalene og utenfor. Dette er de løsningene som vi selv leverer til kundene våre. Poenget er at dette er en «living lab». Vi skal bo inne i slikt som vi skal selge selv. Løsningene som kundene våre kjøper, skal faktisk virke, sier de to.

– Det er nok ingenting som noen gang blir helt ferdig. Det føles kanskje frustrerende for noen, men det er enormt spennende!

Før innflyttingen er det først og fremst infrastrukturen som er på plass. Så skal alt det andre bygges opp ut fra den.

Alt i gulvet

FULLT GULV: Alt ligger i datagulvet, inkludert ventilasjonen, viser Asle Nordvik.FULLT GULV: Alt ligger i datagulvet, inkludert ventilasjonen, viser Asle Nordvik.

– Det er ikke noen stolper som kommer opp fra gulv til tak. Alt ligger i datagulvet. Det gjør ventilasjonen, også: Den går under gulvet, ikke i rør, men fritt. Når du skal ha et nytt luftinntak, borer du bare et hull, smiler Nordvik.

De vet hvilke toaletter som blir brukt i løpet av dagen og kan styre vasken deretter. De utstyrer kantinen med faglært kokk som klarer å lage mat med minst mulig svinn.

Elektrikerendringer

Men først og fremst er det elektrikerne som virkelig er blitt utfordret, mener han:

– De tenker veldig tradisjonelt og bygger som de alltid har bygd. Så kommer vi og sier at «vi skal ikke ha strømledning i taket til den lampen. Vi skal ha en Cat-6 nettverkskabel. I fremtiden får verden lys over nettverket, ikke takket være elektrikerfaget. Jeg tror ikke jeg hadde satt pengene mine på at elektrikerbransjen kommer til å være i sin vanlige form veldig lenge, sier Espen Riska.

To nettverksuttak på hver arbeidsplass er heller ikke noe tema. Her er det ingen – det går trådløst.

Ta så med detaljer som at lyset i atriet og kantinen kan programmeres i forskjellige farger og justeres med rolig belysning i lunsjen og lysere når det er på tide å gå tilbake til arbeidsplassen, at det er mulig å få til individuell energimåling av hver enkelt ansatt, at mobilen viser vei både til parkering og skrivebord, at mobilen lades når den legges på riktig plass på møtebordet og at tallerkenene i kantinen har sensorer som måler hva som spises – så har du et lite inntrykk av hva fremtidens kontorbygg vil passe på.

Seilbrett til jobb

Og utenfor sørger Sola kommune for sauebeite, mens Atea selv følger opp miljøsatsingen med å legge til rette for sykkel til jobb, bygge treningsrom og starte bedriftsseilbrettlag.

– Jeg kommer nok til å ta seilbrettet til arbeid når det passer, lover Asle Nordvik.

Atea har dobbeltrolle i bygget som leietager og systemintegrator.

– I fremtidige næringslokaler som bygges, må vi komme inn tidlig i anbudsprosessen sånn at vi kan påvirke og gjøre tingene riktig første gang. Hvis du kommer inn og elektrikeren fortsatt leverer strøm og nedfellingsstaver, så er du litt låst, sier Espen Riska.

På Sola Airport Arena samarbeider Atea med byggherre Hellestø Bilpaviljongen og entreprenør Skanska.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse