loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
RESERVE: Her skal det leveres energi uten avbrudd – Terje Valle viser frem generatoren som hopper inn automatisk på mindre enn ti sekunder hvis det blir strømbrudd.
RESERVE: Her skal det leveres energi uten avbrudd. Terje Valle i Nord Energi viser frem generatoren som hopper inn automatisk på mindre enn ti sekunder hvis det blir strømbrudd.

Avbruddsfri pelletsfyring

Georg Mathisen / 2018-01-17 09:34:14

Det tok lengre tid å planere plassen enn å installere hele fyringsanlegget. Helsehuset på Levanger får energi uten avbrudd med pellets i fyren.

De sparer klimaet for 270 tonn CO2 sammenlignet med om de skulle ha fyrt med lettolje. Det tilsvarer å kjøre Levanger – Oslo tur-retur 1670 ganger.

HUNDREGANGEN: Lite inn og mye ut: I øyeblikket bruker anlegget 2,1 kilowatt og leverer 240,9.HUNDREGANGEN: Lite inn og mye ut: I øyeblikket bruker anlegget 2,1 kilowatt og leverer 240,9.

Egenreklame

Nord Energi setter ikke sin varme under en skjeppe. På utsiden av Staup varmesentral rett utenfor sentrum av Levanger er det satt opp et godt synlig skilt som snakker om miljøfordelene med pellets og hvordan bioenergi er fremtiden.

– Vi får ofte spørsmål om hva dette er, begrunner Terje Valle.

Han er driftsleder i Nord Energi. Bak energiselskapet står Allskog – altså skogeierne selv.

Varmesentralen fyrer med pellets og leverer energi til et helsehus og et sykehjem.

– Det er svært driftsstabile anlegg, sier Valle.

Han overvåker 13 anlegg fra nettbrettet eller telefonen sin og forteller om tilgjengelighet på 99,8 prosent.

Avbruddsfritt

– Det som stopper oss, er som regel at strømmen går, fastslår han.

Helsehuset må ha energien sin selv om strømmen går. Der er det medisinsk utstyr som ikke kan stoppe.

– Vi garanterer avbruddsfri strøm. Hvis strømmen går, starter et aggregat som leverer prioritert strøm mens biokjelen fortsetter å levere varme, forklarer Terje Valle.

Det tar under ti sekunder. Kravet er 30, men i alle testene har overgangen til aggregat tatt godt under ti. Da får helsehuset fortsatt strøm til det medisinske utstyret og det som skal til av lys og varme for å holde det gående. Dieseltanken til aggregatet holder i to døgn. I et krisetilfelle går det også an å koble en annen, ekstern varmekilde til sentralen fra utsiden.

Biokjelen leverer opptil 400 kilowatt. Da trenger den maksimalt ti kilowatt for å være i drift.

– Det er på feiesyklusen. Vanlig drift ligger på pluss/minus fem, sier driftslederen.

Løftet på plass

Varmesentralen ligger på en flat grusplass like nedenfor Staup helsehus.

– Den kom på semitrailer. Så ble den løftet på plass. Både pelletssilo og varmesentral var på plass samme formiddagen. Plug & play – bare å koble på strøm og vann, forteller han. Det tok lengre tid å planere plassen enn å bygge opp varmesentralen.

Kjelen er finsk, satt sammen i Östersund. I Øst-Trøndelag, som nordtrønderne sier. Foreløpig kommer pellets også fra Øst-Trøndelag. Levanger kommune står for ettersynet mot å få energien litt billigere. Siden energileverandøren dekker hele Trøndelag, er det fornuftig å få kunden til å gjøre rutinesjekken og ikke reise ut før det faktisk trengs.

Private kommer

I begynnelsen var det først og fremst offentlige kunder med politisk ønske om ren energi, som tok i bruk pelletsanlegg. Nå kommer de som tenker rene kroner og øre, også.

– Det offentlige har helt klart vært en spydspiss. Men nå er det flere og flere private utbyggere som ser dette som en mulighet, sier driftsleder Terje Valle.

Ett svar til “Avbruddsfri pelletsfyring”

  1. Agnar Mikalsen sier:

    «De sparer klimaet for 270 tonn CO2 sammenlignet med om de skulle ha fyrt med lettolje»

    Biodrifstoff (pellets )avgir mer Co2 enn lettolje.
    Så Co2 utslipp blir det uansett. Hvem har oversikt over balansen i Co2 fra bio?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse