loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
UTFORDRER: John-Andreas Johnsen i Ventistål utfordrer Direktoratet for byggkvalitet til å sørge for at TEK17 henviser direkte til den nye norske standarden for storkjøkkenventilasjon.
UTFORDRER: John-Andreas Johnsen i Ventistål utfordrer Direktoratet for byggkvalitet til å sørge for at TEK17 henviser direkte til den nye norske standarden for storkjøkkenventilasjon.

Ny standard bedrer brannsikkerheten

Arne Kongsnes / 2018-02-08 12:55:26

John-Andreas Johnsen i Ventistål mener den nye standarden for ventilasjonskomponenter i storkjøkken vil styrke brannsikkerheten.

– Dette har vi ventet på lenge, og denne vil heve kvaliteten på storkjøkkenventilasjon og brannsikkerhet, sier salgsingeniør John-Andreas Johnsen i Ventistål til Norsk VVS.

Gjelder fra 1. februar

NS-EN 16282 – «Storkjøkkenutstyr – Ventilasjonskomponenter for storkjøkken» kom i oktober i fjor og er gjeldende standard på området fra 1. februar.

Johnsen kjenner storkjøkkenproblematikken godt og fikk blant annet mye oppmerksomhet med bloggen «Nå må vi våkne!», som handlet nettopp om bransjen og myndighetene sitt ansvar for å reagere raskt for å forhindre flere branner som starter i kjøkkenet.

Tre branner i Oslo: Fatale følger av prosjekteringsfeil

Trenger mer enn TEK17

Johnsen mener den byggekniske forskriften TEK17 ikke er til mye hjelp.

– TEK17 er mer villedende enn veiledende, sier han.

Bestemmelsene finnes her i TEK17, § 11-10. Tekniske installasjoner:

  1. Tekniske installasjoner skal prosjekteres og utføres slik at installasjonene ikke øker faren vesentlig for at brann oppstår eller at brann og røyk sprer seg.
  2. Installasjoner som er forutsatt å ha en funksjon under brann, skal være prosjektert og utført slik at deres funksjon opprettholdes i den tiden som er nødvendig. Dette omfatter også tilførsel av vann, strøm eller signaler som er nødvendig for å opprettholde installasjonens funksjon.

 

For storkjøkken spesielt er det kun nevnt en preakseptert ytelse i veiledningen til punkt 1 over:

Avtrekkskanaler fra storkjøkken, frityranlegg og lignende må utføres med brannmotstand EI 30 A2-s1, d0 helt til utblåsningsristen, eventuelt føres i egen sjakt med samme brannmotstand.

– Gjør du det slik, er du altså innenfor dagens regelverk. Problemet er jo at denne bestemmelsen ikke ser forskjell på om du koker suppe på plate eller bruker en vedfyrt grill på storkjøkkenet, sier Johnsen.

Ber om henvisning

TEK17 styres av Direktoratet for byggkvalitet og i innledningen til TEK17 heter det:

«Norske standarder og anvisninger fra SINTEF Byggforsk er nyttige verktøy for å lage gode byggverk. Vi har derfor lagt inn lenker til en del standarder og anvisninger under de enkelte paragrafer, til tross for at dette ikke er gratis hjelpemidler.»

– Jeg vil oppfordre Direktoratet til å henvise direkte til den nye standarden i TEK17, sier Johnsen, som også understreker at den nye standarden også trenger støtte av konkrete veiledninger til både utstyrsleverandører og dem som skal installere ventilasjonssystemene.

Johnsen mener denne svenske veilederen er den beste på markedet nå.

LES MER: Ingen regler for moderne kjøkken

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse