loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
MANGE FALLGRUVER: Det er mange fallgruver å gå i når det gjelder behovsstyrt ventilasjon. Derfor sendte Bryn Byggklima 40 medarbeidere på kurs. – Vi mener at alle ledd har potensiale til å bli bedre, sa Bjørnulf Hannevold i Bryn Byggklima, her sammen med kursarrangør og prosjekt­leder hos Sintef Byggforsk, Kari Thunshelle. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Vil bli best på VAV-anlegg

Synnøve Prytz Berset / 2016-12-15 08:00:04

Bryn Byggklima sendte samtlige prosjektledere, avdelingsledere og teknikere på skolebenken for å heve kompetansen innen behovsstyrt ventilasjon.

Fredag 11. november arrangerte Sintef Byggforsk kurs om behovsstyrte anlegg (VAV-anlegg) for 40 medarbeidere fra Bryn Byggklima.

– Vi sender alle våre prosjektledere, avdelingsledere og teknikere på kurs fordi vi opplever at VAV er det som ofte skaper utfordringer i et byggeprosjekt. Vi mener dette kurset skal hjelpe oss med å heve det teoretiske kompetansenivået til både å designe, bygge og kjøre i gang VAV-systemer på en optimal måte, sa Bjørnulf Hannevold, divisjonssjef for entreprise i Bryn Byggklima.

Er med hele veien

Levering av behovsstyrte anlegg krever en annen kompetanse enn levering av standard CAV-anlegg, påpekte Hannevold.

– Både de som bestiller og rådgiverleddet har ikke alltid nødvendig kunnskap, derfor må vi som ventilasjonsentreprenør ha tilstrekkelig kompetanse til å ha «henda på rattet», slik at vi kan ta et overordnet ansvar og sørge for at anlegget fungerer optimalt og etter hensikten.

– Vi forventer at kurset skal bidra til å heve kompetansenivået i alle ledd hos oss slik at vi blir bedre på design, prosjektering, montasje og igangkjøring av VAV-anlegg – kort og godt levere det kunden forventer, sa han.

Som ventilasjonsentreprenør møter de alle aktørene i byggekjeden.

– Alle har sine kjepphester, men vi som entreprenører er med hele veien og sitter på kompetansen og erfaringen som gjør at vi kan gi de beste rådene og ta de riktige beslutningene når det gjelder ventilasjon, sa han.

Alle kan bli bedre

Med feil prosjektering og montasje ender du opp med et anlegg som er vanskelig å regulere og misfornøyde brukere.

– Feilene kan føre til trekk, støy, at det blir for varmt eller kaldt og unødig høyt energiforbruk, forklarte Hannevold.

Første steg på veien for å heve standarden er økt kompetanse i alle ledd; bestillerkompetanse, entreprenører og rådgivere.

– Vi mener at alle ledd har potensiale til å bli bedre. Og vi tar nå vår del av det ansvaret, sa han.

Krever spesialkompetanse

Ifølge prosjektleder Kari Thunshelle hos Sintef Byggforsk gjelder grunnprinsippene for anlegg med konstante luftmengder fortsatt. Men vi må ta inn over oss at behovsstyrte anlegg i tillegg krever ny spesialkompetanse. Dette gjelder i alle ledd, fra bestillerkompetanse, prosjektering, valg av komponenter, montering og innregulering.

– Det må gjøres gode valg i mange ledd for å få et stabilt og velfungerende anlegg. I tillegg må vi evne å kommunisere godt med automatikk-folk. Det handler ikke lenger bare om blikk og kanaler. Mye handler også om å få ulike komponenter til å snakke sammen. Det er enda viktigere å gi anleggene de forutsetningene som skal til for å bli gode.

Ifølge Thunshelle er det få som gjør som Bryn Byggklima. At de sender så mange av sine ansatte på kurs er bemerkelsesverdig.

– Det syntes jeg vitner om en bedrift som satser på kunnskap og vil gjøre det riktig. Det er eksempel til etterfølgelse, sa Thunshelle, som gjerne skulle sett flere satse på kunnskap om nye anlegg.

– Det er viktig både med god bestillerkompetanse, god kunnskap om å gjøre innreguleringen riktig, samt viktige kontrollpunkter ved overlevering, sa hun.

Bra for bransjen

Dessverre leveres det behovsstyrte anlegg som har «starttrøbbel» og som får unødig negativ oppmerksomhet. God kunnskap gir «rett med en gang» anlegg, god regulering og godt inneklima for brukerne.

– Og ikke minst godt rykte for bransjen, sa Thunshelle og påpekte at behovsstyrte anlegg har blitt mer hovedregelen enn unntaket nå.

– Dessverre er det mange som ikke har tid til å sette seg godt nok inn i dette. Jeg tror de fleste har en del å gå på for å bli god på behovsstyrte anlegg.

Rådgiverne ligger etter

Kurset om behovsstyrte anlegg hos Sintef Byggforsk tok for seg et bredt utvalg av temaer: Innregulering av ulike type anlegg, automatikk, utforming av anlegg, samtidighet, luftmengder, sensorer, typiske feil og krav ved overlevering.

Sjefforsker ved Sintef Byggforsk, Mads Mysen, snakket blant annet om hvor viktig det er å velge komponenter som jobber godt i riktige arbeidsområder.

– Selv om det er cirka ti år siden behovsstyrt ventilasjon ble introdusert har det vært kun en liten del av bransjen som har hatt tilstrekkelig kompetanse på dette området; de som leverer produkter, og noen av entreprenørene som sitter på kompetanse. Man har vært vant til å tenke statisk, nå må man tenke dynamisk, sa han, og understreket at behovsstyrt ventilasjon kan være litt vanskelig. Bransjen er fortsatt ikke vant til at luftmengde og verdi endrer seg.

Flere av kursdeltakerne beklaget seg over mangelfull kompetanse om behovsstyrt ventilasjon i rådgiverleddet.

– Noen rådgivere er flinke, men mange har ikke tilstrekkelig kompetanse, og prosjekterer anlegg som ikke kan fungere, sa Mysen, og la til:

– Det kan gå bra hvis du har en entreprenør eller leverandør som klarer å rette anlegget før det kommer i drift. I verste fall får byggeieren et anlegg som overhodet ikke fungerer, som er vanskelig å kontrollere og som de som skal drifte det ikke forstår.

VAVkurs_MadsMysenPÅ ETTERSKUDD: – Mange aktører i bransjen er på etterskudd i forhold til det kunnskapsnivået som trengs for å lage et godt moderne behovsstyrt ventilasjonsanlegg, sa Mads Mysen i Sintef Byggforsk under kurset de arrangerte for Bryn Byggklima 11. november. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Typiske feil

Det mest alvorlige er ifølge sjefforskeren dårlig inneklima, men dårlig fungerende anlegg får også store konsekvenser for energibruken.

– Behovsstyrt ventilasjon er en stor investering i bra utstyr, men det er kun bra hvis det fungerer. Man må bruke riktig utstyr og utstyret riktig, og det må plasseres riktig.

Typiske feil kan være: feilmonteringer, polaritetsfeil, adresseringsfeil eller feilprogrammerte luftmengder (Vmax).

– Gjøres innregulering og belastnings­­­test vil de fleste feil avdekkes og utbedres i forbindelse med overlevering. Da har du kommet langt, sa Mysen, og la til at byggherre har en nøkkelposisjon i forhold til å stille og følge opp krav.

– En stor andel er på etterskudd i forhold til det kunnskapsnivået som trengs for å lage et godt moderne behovsstyrt ventilasjonsanlegg, sa han.

Ett svar til “Vil bli best på VAV-anlegg”

  1. Roald Orvedal sier:

    Det var på høy tid at bransjen skjønner at dette kun har vært en god teori som «ingen» har fått til. Til og med Sintef er begynt å skjønne at dette ikke fungerer. Som tidligere drift-og vedlikeholdsjef har jeg gjentatte ganger tatt dette opp med rådgivere, folk fra Sintef, entreprenører. Har forstått det slik at vi må ha valgt feile rådgivere og entreprenører for alle andre får det til. Min erfaring er at dette fungerer ikke. Det er bedre å bruke billigere CAV anlegg som «fungerer», så får bransjen putle på med sitt til de innser at skal man gå for dyre VAV-anlegg så må de virke. Den dagen de får dette til for en akseptabel pris skal vi prøve igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse