loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
SINTEFS FEILFORSKERE: Halvard Høilund-Kaupang og Anders-Johan Almås .
SINTEFS FEILFORSKERE: Halvard Høilund-Kaupang og Anders-Johan Almås anbefaler å satse på kompetansen for å bli kvitt byggfeilene.

Byggskadene skjer før bygging

Georg Mathisen / 2017-03-24 10:00:54

Storparten av byggskadene skjer i bestilling og prosjektering. – Dyrt og ødeleggende for næringen, sier Sintef-forskerne Halvard Høilund-Kaupang og Anders-Johan Almås.

– Lærer ikke byggenæringen av sine feil? spurte Bergen gruppe i VVS-foreningen på Solstrandkonferansen.

– Jo og nei, svarte Høilund-Kaupang og Almås.

Feil koster byggenæringen flere titalls milliarder kroner i året. Nærmere bestemt et sted mellom 7 og 11 prosent av omsetningen.

40 prosent prosjektering

– Det interessante er egentlig at 60 prosent av alle skader skjer før man begynner å bygge. Valg av løsninger, bestillinger, konsept, prosjektering, forklarer Halvard Høilund-Kaupang.

Mer konkret: 20 prosent av feilene skyldes byggherrens rammebetingelser. Uklar bestilling, for dårlig spesifisering eller en dårlig løsning. Nye 20 prosent skyldes mangelfull prosjektering – enten at det ikke er prosjektert i det hele tatt eller at prosjekteringen ikke er tilstrekkelig. Like mye skyldes feilprosjektering.

30 prosent er feil i utførelsen, mens de siste ti prosentene er feil med produktene som brukes.

Tak og fasade

Uansett hva feilene skyldes, så finnes de stort sett utendørs. To av tre byggfeil er på yttervegger, fasader, tak – eller vegger eller gulv mot terreng. Og storparten av feilene dukker opp før bygget har stått mange år.

– Klimatilpasning er ikke noe nytt fagfelt. Det har vi jobbet med siden 1950-tallet. Det nye er at endringene skjer raskere og at det er mye større variasjon i klimaet. De ytre klimapåkjenningene gjør også at inneklimaet endrer seg, sier Anders-Johan Almås.

Verre vinduer

Det som faktisk er blitt bedre, er vegger mot terreng.

– Mange store entreprenører har fått bukt med de fuktproblemene vi så før. Taktekkingen på kompakte tak utføres også mye bedre, selv om vi av og til glemmer at vi må ha fall, sier Halvard Høilund-Kaupang.

Dører og vinduer, derimot, er blitt verre.

– Det gjelder både valg og hvordan de er satt inn, sier han. På installasjoner blir det sjelden feil, men de som dukker opp, får store konsekvenser. Dessuten blir det oftere systematiske feil på bygg. Hvis det er valgt feil vinduer eller feil baderom, så blir konsekvensene store hvis den samme feilen går igjen gjennom et helt, stort prosjekt.

Vanskelige modulbygg

Mange medieoppslag tar for seg modulbygg og skylder gjerne på utenlandsproduserte moduler. Sintef Byggforsk har sett på modulbyggene i en egen rapport.

– Vi kom frem til at produktet i seg selv er OK. Men det stiller adskillig strengere krav til prosjektering. Det er ofte der det glipper, sier Almås.

– Utbygger velger det ofte fordi det er en rimeligere løsning og velger samtidig enkel prosjektering. Så blir det tatt kjappe beslutninger, og det blir byggfeil, beskriver han.

– Modulbygging er et eget fag. Du må bruke profesjonelle aktører.

Trenger kunnskap

Løsningen fra Sintef-forskerne er kunnskap. Bruk den kunnskapen som finnes, arbeid systematisk med å bygge opp ny kompetanse.

– Kunnskap koster penger. Men koster det mer enn de ti prosentene det koster å gjøre feil? Koster det mer enn svekket omdømme? Mer enn tidsbruken til å rette feilene? spør Halvard Høilund-Kaupang retorisk.

Ett svar til “Byggskadene skjer før bygging”

  1. Riktig materialvalg og lego montering gjør våre modulbygg vanntette, energisparende og vedlikeholdsfrie. Årsaken til fuktskader i konstruksjoner av tre, mur, betong og stål er vann. Men selv Sintef/ Nbi har et ensidig syn på disse materialene noe denne artikkelen viser. Man løser ingenting ved å bruke de samme materialene som skaper problemene! Arkitekter, konsulenter og rådgivere som Nbi/Sintef har en vei å gå her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse