loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
DISKUSJON: Godt oppmøte på Grønn Byggallianses Grønt Ekspertforum onsdag denne uka. (Foto: Grønn Byggallianse)
DISKUSJON: Godt oppmøte på Grønn Byggallianses Grønt Ekspertforum onsdag denne uka. (Foto: Grønn Byggallianse)

Godt oppmøte på Grønt ekspertforum

/ 2018-09-20 12:44:45

Over 20 eksperter deltok for å høre og diskutere hva  – og hvordan nye verktøy for dokumentasjon av CO2 vil fungere sammen med ny standard for klimagassberegninger.

Som mange vet, er klimagassregnskap.no, utviklet av Statsbygg og Cicero, avviklet. Men verden stopper ikke på grunn av det. Flere tilbydere av løsninger ble presentert på Grønn Byggallianses nettverksmøte Grønt ekspertforum onsdag denne uka, skriver Grønn Byggallianse i en pressemelding.

Bedre muligheter

One Klick LCA, utviklet av Bionova, ByggLCA, utviklet av Asplan Viak og Simapro som forhandles av Asplan Viak ble presentert.

Hovedessensen er at kvaliteten på verktøyene – og mulighetene – øker med ny standard.

Historien bak klimagassregnskap.no var en idé om å ha slike krav med i planprogram for Fornebu, som en effekt av en konsekvensutredning. Statsbygg ønsket senere å ha med klimagassregnskap i alle sine prosjekt.

Ny standard på plass

Etter mange år med testing og utvikling, er altså en ny standard fra Standard Norge laget. Hele denne standarden er nå tatt inn i produktet One Klick LCA.

Selskapet leverer en rekke softeware-verktøy i tillegg til One Klick LCA. Verktøyet kan integreres med andre kjente verktøy, som for eksempel: ArchiCAD og Revit. En løsning de har er Carbon Designer – en modul for tidlig fase analyser av utslipp, knyttet til produksjon av materialer.

Ifølge produsenten kan One Klick LCA også benyttes til dokumentasjon i Breeam-Nor.

Som et alternativ til et produkt basert på lisens for bruk, har Asplan Viak utviklet ByggLCA.

I all hovedsak er systemet basert på samme standard, samme metodebruk og kilder.

Verktøyet er, ifølge Mie Fugelseth i Asplan Viak, fleksibelt og transparent.

Dette er viktig for å få skreddersøm basert på behovene i et hvert prosjekt – og kunne se beregningsgrunnlaget, sier hun. Begge produktene er nå også godkjent som verktøy i Breaam for bruk i LCA-analyser.

Hovedforskjellen på produktene er at ByggLCA foreløpig kun er tilgjengelig gjennom Asplan Viak (som del av deres rådgivingstjenester), mens One Klick LCA ligger åpent tilgjengelig og kan lastes ned for en sum penger (avhengig av hva man ønsker tilgang til av verktøy).

Styrker analysene

Med ny norsk standard for klimagassberegninger og disse verktøyene, er bransjen skodd for å kunne være mer konsistent, og gi bedre livsløpsanalyser for blant annet materialer.

Prosjekter vil ha nytte av disse verktøyene i kombinasjon med gode rådgivere som kan rådgi på de beste løsningene tilpasset hvert prosjekt.

Grønn Byggallianse sitt nettverk Grønt ekspertforum møtes cirka fire ganger året.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse