loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KØBENHAVN: Den første Urban Rigger så dagens lys I 2016, og er plassert i Københavns havn.
KØBENHAVN: Den første Urban Rigger så dagens lys I 2016, og er plassert i Københavns havn.

Flytende sovesaler mot boligmangelen

/ 2017-08-24 09:57:59

Boligprosjektet Urban Rigger med teknologi fra Danfoss har ambisjoner om å bidra til å løse Europas boligmangel.

Med 180.000 mennesker på verdensbasis som flytter til byer hver dag, øker behovet for nye boligløsninger. I tillegg til å løse plassproblemene, må de nye husene være attraktive, effektive og bærekraftige. Urban Rigger, som er designet av den danske arkitekt Bjarke Ingels, kan være en løsning.

Studentløsning

Studenter er blant de første som opplever utfordringene med å finne et sted å bo i et marked med boligmangel. De er ofte nye i byen og med liten disponibel inntekt, er det vanskelig å finne rimelige og permanente boliger. Med den stigende urbaniseringen i Europas storbyer forventer man et underskudd på mer enn fire millioner senger innen 2025.

Urban Rigger, et boligprosjekt for studenter, er et eksempel på hvordan arkitekter og ingeniører som jobber sammen kan gjøre en reell forskjell for livet i en voksende by. Som å plassere bygninger på vann, i stedet for på land. Prosjektet med flytende sovesaler, et ambisiøst forsøk på å møte utfordringene med å skape boliger for studenter, er utviklet av Kim Loudrup fra Udvikling Danmark i nært samarbeid med Bjarke Ingels og arkitekter fra BIG.

Minimalt CO2-avtrykk

Prototypen er laget av oppgraderte skipscontainere, og ble ferdigstilt sommeren 2016. Den ligger nå på vannet i Københavns havn. Det er allerede laget kontrakter om flere hundre studentboliger i Frankrike og Sverige.

Den moderne stilen og de grønne fordelene gjør at folk vil trives med å bo her.

– Som det ultimate symbolet på hedonistisk bærekraft kan elevene ta lange, varme dusjer uten å føle seg skyldig,  sier Bjarke Ingels, grunnlegger og kreativ partner i BIG.

– I dag er bærekraftig nesten et annet ord for sunn fornuft, eller å gjøre ting praktiske og smarte. Bedrifter som Danfoss er pioner for innovasjon og har gjort toppmoderne teknologi tilgjengelig, sier Bjarke Ingels.

Danfoss bidrar

Danfoss har hatt en viktig rolle i oppvarmingen og ventilasjonsinfrastrukturen på Urban Rigger. Teknologier som varmepumper, gulvvarme og ventilasjon med varmegjenvinning sørger for et ideelt inneklima, samtidig som det bidrar til Urban Riggers mål om et minimalt CO2-fotavtrykk.

Urban Riggers såkalte «Hydro Source Heating» er en effektiv, økonomisk og bærekraftig løsning som bruker det omkringliggende vannet som en fri og ren varmekilde. Varmepumpen sikrer at 75 prosent av energien til oppvarming og varmtvann utvinnes fra sjøen. Sammen med solcellepaneler betyr dette at en 13 kW Danfoss varmepumpe bruker svært lite strøm.

Ventilasjonsenheten fjerner gammel luft og leverer konstant frisk luft, samtidig som varmetapet minimeres med opptil 95 prosents varmegjenvinning.

Vi knytter bygninger til land, men kan man i tillegg ta urbane vannområder i bruk kan det bli en del av løsningen på boligmangelen i verden. Potensialet er klart.

Nominert til pris

Urban Rigger er på shortlisten til 2017 World Building of the Year Award, en av de mest prestisjefylte anerkjennelsene i bransjen, som finner sted på World Architecture Festival i Berlin i november.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse