loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PILOTPROSJEKT: Den nye trafikkstasjonen på Gol blir et pilotprosjekt for bruk av såkalt RFID-teknologi. Ssensorteknologien gjør det mulig å lese av informasjon fra en liten brikke som er plassert på alle produkter og komponenter som har betydning for forvaltning og drift av selve bygget. (Illustrasjon: Statsbygg)
PILOTPROSJEKT: Den nye trafikkstasjonen på Gol blir et pilotprosjekt for bruk av såkalt RFID-teknologi. Ssensorteknologien gjør det mulig å lese av informasjon fra en liten brikke som er plassert på alle produkter og komponenter som har betydning for forvaltning og drift av selve bygget. (Illustrasjon: Statsbygg)

Statsbygg viser vei med Digibygg

/ 2017-09-12 09:31:21

Gol trafikkstasjon er Statsbyggs første Digibyggprosjekt. Her skal radiobrikker sikre effektiv logistikk og drift av bygget.

– Med sitt nye Digibyggprosjekt går Statsbygg i front med nye digitale løsninger for byggenæringen. Gol trafikkstasjon er et spennende pilotprosjekt, som viser hvordan ny teknologi kan gjøre det enklere og rimeligere å bygge, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Bygget skal være en kombinert trafikkstasjon og kontrollhall på til sammen 667 kvadratmeter. Byggestart er i høst og planlagt ferdigstilling er januar 2019.

Bygningsinformasjonsmodeller (BIM) vil ha en sentral rolle i alle faser av prosjektet.

Dette innebærer blant annet digital byggeplass, sporing av produkter til byggeplass med radiofrekvensidentifikasjon, tidsplanlegging i BIM i gjennomføringsfasen, og innhenting av erfaring med bruk av virtuell virkelighet (virtual reality).

Byggebransjens strekkoder

Statsbygg vil i sitt første Digibyggprosjekt ta i bruk radiobrikker for å sikre effektiv logistikk og drift av bygget. Den nye trafikkstasjonen på Gol blir et pilotprosjekt for bruk av såkalt RFID-teknologi. Dette er sensorteknologi som gjør det mulig å lese av informasjon fra en liten brikke som er plassert på alle produkter og komponenter som har betydning for forvaltning og drift av selve bygget.

Løsningen kan sammenlignes med varehandelens strekkoder, hvor informasjon om produktet samles i et digitalt punkt.

Smarte byer og kommuner

– Det er svært gledelig at byggebransjen med dette pilotprosjektet tar et stort skritt i riktig retning når det gjelder digitalisering. Prosjektet vil forhåpentligvis gi resultater som på sikt kan tas i bruk i smarte byer og kommuner i alle deler av landet, sier Jan Tore Sanner, og viser til at dette er konkrete resultater av regjeringens arbeid med digitalisering av prosesser i bolig- og bygningsbransjen.

Byggevarer merket med RFID gir hurtig informasjon om produktene. RFID-merkete byggevarer som skannes på en trailer, gir umiddelbar oversikt over hvilke varer som er på traileren, slik at de kan losses på rett sted.

Raskere og billigere

I pilotprosjektet på Gol trafikkstasjon er det komponenter knyttet til ventilasjon, elektronikk, vvs og dører, hengsler, vinduer som skal merkes med RFID.

– Vårt mål er å gjøre det raskere og rimeligere å bygge. Da må offentlige og private aktører gå sammen for å teste ut nye løsninger. Statsbyggs Digibyggsatsing er et veldig godt eksempel på akkurat dette, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

Statsbygg samarbeider med GS1, NHO Virke, Byggevareindustrien og Building Smart Norge om å utvikle RFID i byggebransjen.

Fire områder

Digibygg-prosjektet har fire fokusområder. Innen disse fire områdene vil det igangsettes små og store prosjekter og tiltak:

  • DigiPLAN (planlegging, prosjektering og gjennomføring)
  • DigiBYGG (materialvalg, byggemetoder, logistikk, robotbruk, standardisering og fabrikkproduksjon)
  • DigiDRIFT (sensorering, intelligens, fjernstyring og big data)
  • DigiBRUKER (Vesentlige endringer i brukernes arbeidsform og –prosesser som har betydning for bygg og drift)

 

Digibygg er allerede involvert i flere byggeprosjekter: Vegtrafikkstasjonen på Gol, Hulda Garborgs hus ved UiS, Campus Remmen ved Høgskolen i Østfold, Høgskolen i Bergen, Bergen akuttsenter (for Bufetat) og Høgskolen i Oslo og Akershus.

Videointervju: Digibyggsjef Jan Myhre om prosjektet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse