loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
INGEN BØNN: Skal du ha kontrakt med Statsbygg, må du nå levere BIM og en papirløs byggeplass. Bildet er fra Campus Ås. (Foto: Statsbygg)
INGEN BØNN: Skal du ha kontrakt med Statsbygg, må du nå levere BIM og en papirløs byggeplass. Bildet er fra Campus Ås. (Foto: Statsbygg)

Statsbygg stiller digitale kontraktskrav

/ 2018-08-15 10:28:40

Statsbygg krever at all prosjektering skal skje i bygningsinformasjonsmodeller (BIM) og at byggeplassene skal være papirløse.

– Statsbygg ønsker å endre byggebransjen gjennom økt digitalisering av hele livsløpet for et bygg, fra planlegging og prosjektering, i byggefase og frem til avhending, sier administrerende direktør Harald Vaagaasar Nikolaisen i Statsbygg.

– Når vi nå gjør det til et kontraktskrav at all prosjektering skal skje i bygningsinformasjonsmodellen og at byggeplassene skal være papirløse, tar Statsbygg et skritt videre mot bruk av digitale verktøy i byggebransjen, legger han til.

Tidligere i år åpnet Statsbygg et av verdens første såkalte Digibygg.

BIM skal være «master»

Bruk av digitale bygningsinformasjonsmodeller (BIM) er ikke nytt, men Statsbygg har erfart at bruken av disse varierer avhengig av kundens krav og preferanser hos leverandører.

Dette har resultert i at BIMhar fått status som en «sideleveranse» i prosjekteringen, mens selve prosjekteringen blir gjennomført med tradisjonelle verktøy. Dette vil Statsbygg snu gjennom å kontraktfeste at BIM-modellen skal være «master» og at all informasjon skal genereres og hentes i BIM-modellen.

Papirtegninger vil erstattes av digitale modeller, men frem til det gjennomføres i praksis skal disse hentes ut fra BIM modellen, og ikke gjennom egne tegningsleveranser.

BIM i driftsperioden også

Krav om BIM skal gjøre det enklere å drifte den ferdige bygningen ved at BIM-modellen leveres til driftsavdelingene som en oppdatering i Statsbyggs sentrale digitale driftssystem.

Dette vil forenkle teknisk drift, fordi det alltid vil være oppdaterte tegninger og dokumentasjon tilgjengelig gjennom digitale enheter hos driftspersonell, med oppdatering av endringer og serviceaktiviteter i sanntid.

– Statsbygg ønsker å ta en aktiv rolle i digitalisering og effektivisering av byggebransjen. Kravene er derfor en del av vår digitaliseringsstrategi, sier Nikolaisen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse