loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KUTTER STORT: – Målet vårt er å redusere energibruken på City Syd med 75 prosent, sier Matthias Haase ved Sintef. Foto: Citycon

Energikutt med forskerhjelp fra EU

/ 2016-12-01 08:49:01

Energibruken i kjøpesentre høy. Nå får City Syd drahjelp fra forskere i EU-prosjekt.

Folk bruker stadig mer tid på kjøpesentre. Men det koster å varme opp, sørge for god luft og ikke minst riktig lys for kundene i sentrene. Det er høye CO2-utslipp og avfallsmengder og energibruken på et senter ligger på rundt 300 kWh per kvadratmeter.

EU-prosjektet CommONEnergy tar sikte på å gi praktiske støtteverktøy og løsninger for å forvandle shoppingsentre til energieffektive arkitekturer og systemer. Mulighetene for besparelse er langt høyere enn ved små butikker.

Gjennom demonstrasjonsbygg i Norge, Spania og Italia er forskere nå i gang med på å finne ut om lys, ventilasjon, nye fasadeløsninger, energiadministrering m.m. kan effektivisere energibruken og redusere CO2-utslipp i kjøpesentre.

Dagslys hentes inn

Da shoppingsenteret City Syd åpnet i 1987, dekket det et areal på 28.500 m2. I dag er det utbygd til 38. 000 m2 med 1.000 utendørs parkeringsplasser. City Syd er fortsatt et av de største sentrene i Norge.

Senterleder Finn Dybdalen forteller at senteret har to energisluk: Oppvarming og kjøling av inneluft og belysning. Mange sentre har takåpning/dagslys i midten av senteret, mens butikkene er plasserte inn i mørkere områder. For å tilpasse øyet, trenges det derfor mye ekstra lys.

Forskere fra Sintef har sett på og analysert ulike områder i senteret der det er stor variasjon i energibruken.

– Vi er i gang med å redesigne lysanlegget, gjennom bruk av takvinduer for avansert dagslys, LED-belysning og bruk av spotlights, og vi jobber sammen med butikken Jens Hoff Garn & Ide der vi er i ferd med å bygge tuber som slipper mer dagslys inn, forteller seniorforsker Matthias Haase ved Sintef. Målet er å redusere installert effekt for hele lysanlegg til 6,4W per m2.

Uteluft i stedet for kjøling

Det andre store området for innsparing på et shoppingsenter, er ventilasjon. Forskere fra Sintef ønsket i større grad å benytte seg av den naturlige trekken i bygget. Det innebærer at ventilasjonen styres opp mot takluker og ytterdører – og justeres ut fra klimaet ute.

– Målsettingen er at vi kjører ventilasjonsanlegget i mindre grad. Vi skal bruke uteluft i stedet for å produsere kjøling, sier Dybdalen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse