loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Nå kan du få støtte fra Enova til konseptutredninger for grønne energiløsninger i bygg og områder. Her er bilde av Powerhouse Brattørkaia. (Foto: Snøhetta)

Enova vil ha mer energi-innovasjon

/ 2016-03-30 07:00:32

Enova ønsker å få frem flere innovative energiløsninger ved å gi støtte til konseptutredninger for grønne energiløsninger i bygg og områder.

Nå kan du få støtte fra Enova til konseptutredninger for grønne energiløsninger i bygg og områder. Første søknadsfrist er allerede 15. april.

– Vi ser at en del innovasjonsprosjekter strander på idestadiet fordi det er for stor usikkerhet knyttet til dem. Usikkerheten gjør at beslutningstakerne i stedet velger velkjente løsninger. Gjennom det nye programmet Støtte til konseptutredninger for grønne bygg og områder vil vi bidra til utredninger som skaper et bedre beslutningsgrunnlag, og gjennom det forhåpentligvis bidra til mer innovasjon, sier fungerende markedssjef for yrkesbygg i Enova, Magni Fossbakken, i en pressemelding.

Støtteprogrammet utlyses som en konkurranse, og den første fristen for å søke er allerede 15. april. For de som ikke når opp i første runde, blir det nye muligheter i juni, september og november. Enova kan gi inntil 1 million kroner i støtte gjennom den nye konkurransen, men dekker maks 50 prosent av kostnadene.

Fem typer løsninger

Det er fem typer innovative løsninger Enova ønsker å prioritere gjennom dette programmet:

1. Løsninger mellom bygg som ser energisystem og løsninger i et områdeperspektiv

2. Løsninger utenpå bygg: Arkitektur og fasadeløsninger som isolering, vindu, fasadeintegrerte solceller, mørtel

3. Løsninger inne i bygget: F.eks. tekniske systemer, klimatisering, ventilasjon, lys

4. Måling og styring

5. Bygg med forenklede systemløsninger

– Vi har valgt områder hvor vi ser et behov for mer innovasjon. På veien mot lavutslippssamfunnet er det viktig at bygge- og energibransjen får fram enda flere energismarte og konkurransedyktige løsninger. Bransjen har selv etterlyst et slikt tilbud, så vi håper at de som sitter på gode konsepter griper muligheten, sier Fossbakken.

Må dokumenteres

I den første utlysningsrunden vil løsninger mellom bygg bli prioritert. For å få støtte, må konseptet som blir utredet planlegges for bruk i konkrete bygg eller områder.

Samtidig må søkerne dokumentere at løsningene innebærer et vesentlig sprang fra etablert praksis. De viktigste kriteriene som de konkurrerende søknadene vil bli vurdert etter, er prosjektenes nytteverdi, kunnskapsgenerering og støttebehov.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse