loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VANNBÅRENT: Bransjen vet for lite om biovarme, men har gode muligheter til å skaffe seg nye oppdrag, ifølge Nobio-sjef Martin S. Kristensen.
VANNBÅRENT: Bransjen vet for lite om biovarme, men har gode muligheter til å skaffe seg nye oppdrag, ifølge Nobio-sjef Martin S. Kristensen.

Evig kamp mot politikerne

Georg Mathisen / 2018-03-28 09:50:37

Folk har ekstremt kort hukommelse og glemmer den kalde vinteren. – Vi kjemper en evig kamp mot politikerne for å få dem til å forstå at vannbåren varme i bygg ikke er så dumt, sier Nobio-sjef Martin S. Kristensen.

Kristensen er daglig leder i Norsk Bioenergiforening. Han varsler gode tider for alle som vil satse på vannbåren varme.

Kuldeglemsk

– Det er helt åpenbart at vi trenger mer bioenergi hvis vi skal nå togradersmålet og ikke koke ihjel på denne kloden. Det er å utnytte ressurser som ellers ville gått til spille. Men det er også noe med energiforsyningssikkerheten, sier Kristensen.

Han snakker om kulda i slutten av februar og begynnelsen av mars:

– Trøndelag gikk tomt for ved, ifølge avisene. Vi skjønner vel at dét ikke helt stemmer, men folk har ekstremt dårlig hukommelse når det kommer til kalde vintre og anstrengte situasjoner. Når strømnettet kneler og man skal lade elbilen samtidig som det er kaldt, ser vi flaskehalsene i strømnettet. Med mer bioenergi trenger vi å investere mindre i strømnettet, og da blir kanskje ikke strømprisen så høy som vi forutsier at den skal bli.

Dyrere strøm

Martin S. Kristensen konstaterer at det ikke mangler på ambisjoner fra det offisielle Norge. Samtidig ble 2016 faktisk det første året de norske utslippene sank.

Han siterer Enova-sjef Nils Kristian Nakstad, som regner med at lave strømpriser og tilbudsoverskudd snart vil være over.

Kristensen lister opp en lang rekke hendelser som vil bidra til høyere kraftpris. Ringhals 1 og 2 og kanskje andre kjernekraftreaktorer som skal stenges. Biler, båter, tog og offshoreanlegg som elektrifiseres. Mer strøm i stedet for fossil varme i bygg, fjernvarme og prosessindustri. NVE og Statnett som har planer om å investere 146 milliarder i strømnettet. Og AMS-målerne.

– Ikke så dumt

– Vi kjemper en evig kamp med politikerne for å få dem til å forstå at vannbåren varme i bygg ikke er så dumt. Biovarme sørger for økt verdiskaping og reduserte klimagassutslipp, sier Kristensen.

I 2016 ble det brukt 12,935 terawattimer bioenergi i Norge. Det var 20 prosent økning i løpet av et år.

– Bioenergi er en fremtidsrettet investering. Gjør det rett med én gang og bruk fagfolk, oppfordrer Martin S. Kristensen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse