loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NYUTVIKLET MATERIALE: - MicroTech-matten tar enda mer vann og holder enda mer på støv og skitt, sier Lizette Dahle i Berendsen. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Først ut med mikrofibermatter

Synnøve Prytz Berset / 2016-08-31 07:30:01

– Vi identifiserte faktorer som ikke var løst godt nok i dag, og resultatet av dette er MicroTech-matten, sier Lizette Dahle i Berendsen. Matten er laget av et nyutviklet materiale som skal løse kundenes utfordringer med vann og skitt.

Historien bak MicroTech-matten startet med en samarbeidsavtale mellom Berendsen og den store amerikanske matteprodusenten Cintas.

Sammen gjennomførte de en spørreundersøkelse blant i Europa og USA hvor de stilte en rekke kunder følgende spørsmål: Hvor har de behov for matte (inngangsparti, kjøkkeninngang, bakdører og så videre) og hvorfor?

Overraskende funn

Det viste seg at flest hadde behov for matter på grunn av skitt og sand, deretter kom vann og støv.

– Det var et litt overraskende funn at skitt var det flest trengte matte til, sier produktsjef matter Lizette Dahle hos Berendsen.

Basert på denne undersøkelsen ble det bestemt en rekke ulike soner og mange nye produktideer.

– I denne prosessen dro vi også rundt for å se på kundenes fasiliteter, matter og utfordringer. Da identifiserte vi faktorer som ikke var løst godt nok i dag, og resultatet av dette er Microtech-matten, sier Dahle.

Utfordringer

Utfordringer kundene rapporterte var: våt/tørr smuss på gulvet, vått gulv i dårlig vær, at matten ikke ligger fast på gulvet, og at man snubler i matten.

I tillegg opplevde vaskeriene en utfordring ved at mattene bølget seg etter vask, noe som igjen skapte problemer for kundene i form av at skitt og grus kom under matten som da bevegde seg mer i tillegg til å skrape opp gulvene.

– Tradisjonelt sett har nylonmatter vært vanligst i markedet. Men nylonmatter trekker ikke i seg særlig med vann, sier hun.

Berendsen har også hatt stor suksess med bomullsmatter som trekker til seg både vann og skitt. Men de har likevel opplevd at det har vært en del behov som ikke har vært dekket.

Nyutviklet materiale

Det er derfor de nå har tatt i bruk MicroTech, som er et helt nyutviklet mikrofibermateriale, og kombinerer de beste egenskapene fra nylon- og bomullsmatter. Mikrofiber kjenner man blant annet fra rengjøringskluter og sportstøy. Selve fibrene er cirka 16 ganger tynnere enn et menneskehår.

MicroTech-matten har derfor mange flere fibre og tråder enn vanlige matter, noe som gir en større overflate hvor skitt og vann kan lagres. Den store overflaten fører også til rask fordampning, MicroTech-matten tørker altså raskere enn standardmatter.

– Så MicroTech-matten tar enda mer vann og holder enda mer på støv og skitt, sier Dahle.

Ny bakside

For å løse det med bevegelse og bølger har de nå utviklet en ny bakside. Den patenterte UltraGrip-undersiden holder matten fast på sin plass på gulvet – selv i våte værforhold. Mange matter begynner å gli rundt på gulvet dersom det kommer vann eller grus under dem, UltraGrip-baksiden er designet for å forhindre dette.

Det unike «dekkmønsteret» på undersiden er inspirert av Formel1-industrien, og det er utviklet til å lede fukt og vann vekk fra undersiden av matten og «suge» den fast til underlaget.

– Den gjør at mattene ikke kan bølge seg, og når det blir vann under mattene fester de seg enda bedre, forklarer Dahle, og legger til at under tester i laboratorium har det vist seg at disse mattene har tre ganger bedre feste enn tradisjonelle matter, noe som er betryggende også i forhold til fall- og skliskader.

MicroTech ble lansert 18. august på Farris Bad i Larvik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse