loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FØRST UTE: Norges første svanemerkede barnehage, Skage barnehage i Overhalla kommune i Nord-Trøndelag, ble nylig åpnet.
FØRST UTE: Norges første svanemerkede barnehage, Skage barnehage i Overhalla kommune i Nord-Trøndelag, ble nylig åpnet.

Første svanemerkede barnehage

/ 2017-11-02 14:47:40

Skage barnehage i Overhalla i Nord-Trøndelag er Norges første svanemerkede barnehage og trolig den mest miljøeffektive.

Et bygg uten problemkjemi, som produserer egen strøm og har lavt støynivå inne? Bare det beste er bra nok for barna i Overhalla.

– Dette symbolbygget er kanskje den mest miljøeffektive barnehagen i landet, og et eksempel til etterfølgelse for andre kommuner, sier Ola Rise, fagrådgiver i Svanemerket.

Ekstra meningsfullt

Ordfører i Overhalla, Per Olav Tyldum, er svært stolt over den svanemerkede barnehagen.

–  Overhalla kommune prøver å ligge i bresjen på miljø på mange områder, men ekstra meningsfullt er det når det er snakk om barna, som jo er framtida vår, sier Per Olav Tyldum.

Mot en giftfri hverdag

Svanemerket vurderer alt ut fra et livssyklusperspektiv. For denne barnehagen betyr det for eksempel at både byggeprosess, bruk og forvaltning ses i sammenheng.

Byggematerialer og kjemiske produkter har blitt kontrollert ­– alt fra treet som brukes i takstolene til sparkelen på badene. Dermed får både barna og de voksne et bedre innemiljø der de slipper å bli eksponert for mange miljøgifter og andre skadelige kjemikalier.

Svanemerket tillater ikke bruk av anti-bakterielle kjemikalier i bygg. Årsaken til dette er at disse stoffene kan bidra til økt antibiotika-resistens, noe som blir et alvorlig problem for folkehelsa hvis det får utvikle seg. Kjemikaliene som brukes, er også giftige (det er jo derfor de dreper bakteriene), og de er derfor forbudt av det offisielle, nordiske miljømerket.

Energismart og klimavennlig

Skage barnehage sitt energiforbruk er lite, og ligger vesentlig under passivhusnivå.

Barnehagen har et hybrid solcelle- og solfangeranlegg som både forsyner barnehagen med strøm og varmtvann.

På grunn av smarte løsninger og god isolasjon trengs det ikke så mye energi for å varme opp bygget, varmtvannet eller ventilasjonen. Ventilasjonen har dobbel varmegjenvinning, noe som reduserer energiforbruket ytterligere. Også gråvannet varmegjenvinnes, noe som gir en ekstra miljøgevinst. Hvitevarene og belysningen klarer strenge energikrav. Svanemerkets krav til byggets energiforbruk er alltid strengere enn gjeldende tekniske forskrifter.

Mindre støy

I en barnehage kan det vært mye støy. Det er slitsomt både for de små og for de ansatte. Svanemerket stiller også krav til innendørs lyddemping, slik at også det akustiske innemiljøet blir bra. Barnehagen har lydklasse B.

Det er lokale GL Bygg som har oppført Skage barnehage. De har klart å møte de strenge kravene Svanemerket stiller til selve byggeprosessen, både når det gjelder lufttetthet, håndtering av kjemikalier og avfall, sikring mot fuktskader etc.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse