loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
OPPSTART: Driftsingeniør Øyvind Øye i Forsvarsbygg på vei inn i biobrenselovnen for å starte årets fyringssesong på Sessvollmoen. Foto: Forsvarsbygg

Henter varmen fra skogen

/ 2016-10-26 09:55:45

Her slipper driftsingeniør Øyvind Øye i Forsvarsbygg fyrstikken ned i biobrenselovnen på Sessvollmoen. Dermed starter nok en klimanøytral fyringssesong i militærleiren.

Biobrenselanlegget på Sessvollmoen like nord for Gardermoen produserer miljøvennlig varme basert på kortreist skogsflis fra Nannestad.

– Hver sesong omdannes om lag 7.500 kubikkmeter flis til ca. 6 GWh klimanøytral varme, noe som tilsvarer forbruket til rundt 500 norske gjennomsnittshusstander, sier Øyvind Øye.

Uhøytidelig pølsefest

Biobrenselanlegget har vært i drift siden 2009, og hvert år har driftsingeniør Øye og hans kolleger markert opptenningen med en uhøytidelig pølsefest inne i hjertet av ovnen.

– Det tar ikke så lang tid før det blir uutholdelig varmt, så det er en kjapp fest, sier fyrbøteren.

I den første runden med skogsflis som brennes i ovnen, inngår også sommersesongens vedlikeholdshogst i leiren.

– Det blir ikke mer kortreist varme enn det, fastslår Øye.

Dekker 80 prosent av behovet

I løpet av vintersesongen går det med ca. 7,2 GWh varme i Sessvollmoen leir. Dette betyr at biobrenselanlegget dekker over åtti prosent av behovet. På de kaldeste dagene brukes gass og strøm som spisslast.

Sessvollmoen 2 761FULL FYR: Kort tid etter opptenning er pølsefesten over, og infernoet komplett. Driftstemperaturen i ovnen er godt og vel 1.000 grader. Foto: Forsvarsbygg

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse