loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
147 TONN: Nicolai Bang har tatt plass i etterklangrommet: 147 tonn betong på luftputer. Hit kommer lyden gjennom det lukkede kanalsystemet og tas opp av mikrofonen.
147 TONN: Nicolai Bang har tatt plass i etterklangrommet: 147 tonn betong på luftputer. Hit kommer lyden gjennom det lukkede kanalsystemet og tas opp av mikrofonen.

Friskere luft uten bråk

Georg Mathisen / 2017-09-28 13:20:24

Lyd i ventilasjonen er vitenskap. Lindab har sitt eget lydlaboratorium. Lærdommen derfra brukes til å få ned støynivået og energibruken.

Et lukket kanalsystem. I den ene enden: Et høyttalerrom som sender ut 110 desibel med bråk når det trengs. I den andre: Et rom med seks sekunders etterklang og en mikrofon. Rommet består av 147 tonn betong som hviler på luftputer.

Stillere anlegg

Hvordan kan noe slikt gi bedre ventilasjon? Ved å skape anlegg som går stillere. God akustikk og lavt støynivå er like avgjørende for inneklimaet som temperatur, CO₂ og luftfuktighet, ifølge Lindab.

Konsernet kan nemlig skilte med sitt eget lydlaboratorium bare til ventilasjon. I Farum utenfor København testes produktene både for å finne ut hvor mye støy de skaper og hvor mye de absorberer. Det skal nemlig ikke være slik at friskere luft fører til mer støy.

Lager og tar opp støy

– Det vil alltid være en eller annen form for bakgrunnsstøy. Derfor kalibrerer vi testene ved å kjøre en måling uten at det er luft på, forklarer inneklima-supportsjef Nicolai Bang. Så testes produktet i vanlig bruk, og neste skritt er å kjøre på med støy: 110 desibel i alle frekvensbånd.

– Ett sett med resultater viser hvor mye støy produktet skaper. Et annet viser hvor mye støy det absorberer, sier Bang.

Stort og lite

Laboratoriet i Farum er utstyrt med et stort og et lite lydlaboratorium. I det lille testes terminalproduktene – de som er plassert i enden av en installasjon.

Det store lydlaboratoriet er det som er utstyrt med det lukkede kanalsystemet. Her sjekkes alt som skal monteres inn i kanalen. Ny design prøves før produktet utvikles ferdig; forbedringer av eksisterende design kjøres gjennom for å se om de kan gjøres enda bedre. Et eget verksted i bygget kan gjøre enkle endringer og teste produktet på nytt med en gang.

Turbulensfritt

– Når vi utvikler produkter, skjer det mange ganger endringer etter at de har vært her. Vi tester slik at de skal skape så lite turbulens som overhodet mulig, forklarer Nicolai Bang.

– Mange av produktene våre har en lydabsorberende overflate. Når vi sender gjennom lyd uten at produktene går, kan vi måle hvor mye av lyden som tas opp, sier han. Lindab har utviklet to egne absorbsjonsmaterialer – en mineralull og en fiberfri polyester.

Det handler om mer enn trivsel: Når støyen dempes, dempes også utgiftene og energiforbruket, ifølge Lindab.

MIKROFON: Det minste akustiske laboratoriet tester terminalproduktene, de som sitter i enden av installasjonen. Mikrofonen over hodet til Nicolai Bang roterer for å være sikker på at den fanger opp riktig lydnivå.MIKROFON: Det minste akustiske laboratoriet tester terminalproduktene, de som sitter i enden av installasjonen. Mikrofonen over hodet til Nicolai Bang roterer for å være sikker på at den fanger opp riktig lydnivå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse