loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
GLAD GJENG: Prosjektleder Robert Hjertås i GK (til venstre), prosjektleder Aleksander Orvedal i GK Byggautomasjon, anleggsleder Asbjørn Ruud i Veidekke, prosjekteringsleder Bjarte Hårklau i Veidekke. Foran: Prosjektlederne Linda Løtvedt Aas og Arild Lunde i Forsvarsbygg og prosjektutvikler Sverre Simonsen i GK.
GLAD GJENG: Prosjektleder Robert Hjertås i GK (til venstre), prosjektleder Aleksander Orvedal i GK Byggautomasjon, anleggsleder Asbjørn Ruud i Veidekke, prosjekteringsleder Bjarte Hårklau i Veidekke. Foran: Prosjektlederne Linda Løtvedt Aas og Arild Lunde i Forsvarsbygg og prosjektutvikler Sverre Simonsen i GK.

GK premierer Forsvarsbygg

/ 2017-07-03 09:39:15

Forsvarsbygg har dokumentert at administrasjonsbygget på Haakonsvern i Bergen er Norges mest energieffektive bygg. Dermed ble det vinkasse fra GK.

Bygget benytter kun 16,7 kWh/m² per år til drift av varme, lys, ventilasjon og kjøling, ifølge rapport fra ZEB. Dette gjør Visund til Norges mest energieffektive kontorbygg.

– Det har gått fem år siden vi selv fikk en vinkasse for Miljøhuset GK. Da brukte vi 67 kWh/m2/år og var best i klassen. Vi har siden da greid å komme ned til 66, men 16,7 som Visund greier er imponerende, sier markedsdirektør Bjørn-Osvald Skandsen i GK.

– Det er med stor glede vi kan gi kassen videre til Forsvarsbygg, sier han.

I RUTE: Nullenergi­bygget Visund på Haakonsvern ble ferdigstilt i desember 2015. Prosjektet oppnådde det ekstremt strenge energikravet allerede i første driftsår. Foto: Hundven-Clements PhotographyBEST: Nullenergi­bygget Visund på Haakonsvern ble ferdigstilt i desember 2015. Nå har bygget fått premie fra GK for å være landets mest energieffektive kontorbygg. (Foto: Hundven-Clements Photography)

Flere smarte løsninger

Visund er på om lag 2.200 kvadratmeter og rommer rundt 100 ansatte. Prosjektet er et nullenergibygg og er en del av ZEB-programmet som ledes av Sintef og NTNU.

– Vi har kun brukt hyllevarer i prosjektet, sier Veidekkes prosjekteringsleder Bjarte Hårkalu som har vært sentral i prosjektet fra deres side i tre år.

– Dette har fungert veldig bra og vi er godt fornøyde med det totale resultatet.

Foruten at bygningskroppen er svært tett har det blitt gjort noen smarte grep på den tekniske siden

  • Behovsstyrt ventilasjon og lysstyring med høy grad av automatisering
  • Ventilasjonsaggregater er plassert men hensyn på å redusere føringsveier, «kortreist luft»
  • Forvarming av tappevann
  • Vaskemaskiner får tilført forvarmet vann
  • Overskuddsproduksjon fra solcelleanlegget brukes av nabobyggene
  • Todelte utvendige persienner (slipper inn lys øverst, men blokkerer innstråling forøvrig)
  • Bygget er også utrustet med solceller på taket.

 

– Økonomisk sett har vi greid å holde oss på et fornuftig nivå, sier Arild Lunde i Forsvarsbygg som har vært prosjektleder og en av ildsjelene bak bygget.

– Vi har estimert en merkostnad, inklusive solceller, på ca. 2.300 kr/m2 i forhold til TEK10-krav.

Driver seg selv

Bygget har et moderne SD-anlegg som kan overvåke og styre det aller meste av teknikk i bygget.

– Driftsfolkene er fornøyde. Vi har full oversikt over driftstilstandene til teknikken og ser temperatur og lufttilførsel i hvert rom, sier Lunde.

– Nå som anlegget er innkjørt driver det seg nesten selv. Vi har generelt svært få problemer, fortsetter Lunde.

LED neste gang

Bygget var designet til å ha en innetemperatur på 21 grader hele året. Dette har de ikke holdt seg til.

– Vi skjønte raskt at 21 grader ble for kaldt, sier Lunde. I dag har vi temperaturer på 22,5-23 grader, noe de ansatte er mer fornøyde med, sier Lunde.

Forsvarsbygg anslår at denne temperaturøkningen har kostet ca. 2 kWh/m2 pr. år. De har også brukt mer energi på lys en opprinnelig tenkt.

– Det var en brytningstid da bygget ble prosjektert. LED var kommet, men var fremdeles i dyreste laget. Vi ser at det går mye energi til lys, mer enn vi hadde beregnet. Vi kunne spart mye med LED, sier Lunde.

Beviser at det er mulig

Linda Løtvedt Aas som er prosjektleder i Forsvarsbygg har overtatt ansvar for Visund i dag. Hun sier det var et bevisst valgt fra Forsvarsbygg å velge totalentreprise.

– Vi valgte totalentreprise for å dra nytte av kompetansen hos ledende entreprenører. Samarbeidet med Veidekke og GK har fungert meget bra hele veien – også i prøvedriftsperioden, sier Løtvedt Aas.

Hun mer Visund beviser at det er mulig å bygge energieffektive bygg i Bergens-området innenfor en akseptabel kostnadsrammer.

– Jeg regner med at vi vil se til erfaringene med Visund i mange av de kommende prosjektene vi skal i gang med. Dette prosjektet og dette bygget er vi veldig fornøyde med.

Nitidig oppfølging

– Det er ofte avstand mellom beregnet og faktisk energibruk sier Bjørn-Osvald Skandsen, direktør for markedskommunikasjon i GK.

– Å oppnå så lave verdier som Forsvarsbygg har greid på Visund, vitner om kompetanse og nitidig oppfølging.

SYNLIG BEVIS: GKs Bjørn-Osvald Skandsen og Forsvarsbyggs Linda Løtvedt Aas og Arild Lunde.SYNLIG BEVIS: GKs Bjørn-Osvald Skandsen og Forsvarsbyggs Linda Løtvedt Aas og Arild Lunde.

Veddemål om vinkasse

Som landets ledende tekniske entreprenør leverer GK mer ventilasjon, rør og elektro enn noen andre og har god oversikt over hvilke systemer som er installert hvor.

Siden GK selv mottok en vinkasse fra Bellona for sitt eget nye hovedkontor i 2012 har tilbudet stått ved lag: «Dokumenter at dere har lavere energibruk enn oss, så skal dere få en vinkasse».

– Vi har flere vinkasser klare. Kan du dokumentere lavere energibruk enn det Visund har gjort, er det bare å stå frem. Vi ønsker å se mange tilsvarende prosjekter fremover, sier markedsdirektør Skandsen i GK.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse