loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PRISUTDELING: Miljøkoordinator Olav Meland (til venstre), konsernsjef Arne Giske, konserndirektør Hege S. Dillner og prosjekteringsleder Kristoffer Gjestemoen.
PRISUTDELING: Miljøkoordinator Olav Meland (til venstre), Veidekkes konsernsjef Arne Giske, konserndirektør Hege S. Dillner og prosjekteringsleder Kristoffer Gjestemoen.

Først med Breeam-Nor Outstanding

/ 2017-11-03 08:38:05

Horten videregående skole er det første utdanningsbygget i Norge med klassifiseringen Breeam-Nor Outstanding. 

Veidekkes skandinaviske miljøpris 2017 ble denne uka tildelt Nye Horten videregående skole.

HAR VEKTLAGT INNEKLIMA: Brukerverdi, vedlikehold og drift har vært sentralt i planleggingen av nye Horten VGS. (Illustrasjon: LINK Arkitektur AS / LINK Landskap)

– Dette er det første utdanningsbygget i Norge med klassifiseringen Breeam-Nor Outstanding, sier konsernsjeef Arne Giske i Veidekke.

Bedre enn planlagt

Veidekke er selv utbygger med Erichsen & Horgen som sentral teknisk rådgiver.

Bygget var opprinnelig planlagt for Breeam-Nor Excellent, men det ble altså Outstanding.

– Nye Horten VGS er ikke et godt prosjekt fordi det er spekket med uprøvde løsninger, men fordi vi har kombinert kjente elementer og teknikker i en bygningskropp på en optimal måte, sa seksjonsleder for energi og inneklima Arnkell Petersen i Erichsen & Horgen da oppdraget var tildelt høsten 2016.

Breem er verdens eldste (1990) og Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger. Breeam-Nor er den norske tilpasningen av Breeam og bransjens eget verktøy for å måle miljøprestasjon utviklet av Norwegian Green Building Council (NGBC) i tett samarbeid med bygg- og eiendomsnæringen i Norge.

Sertifikatet utstedes på fem nivåer: Pass, Good, Very Good, Excellent og Outstanding. Sertifiseringen er basert på dokumentert miljøprestasjon i ni kategorier – ledelse, helse- og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi samt forurensning.

Plusshusstandard

Nye Horten videregående skole bygges etter plusshusstandard. Det betyr at bygningen i løpet av sin levetid genererer mer energi enn den forbruker.

For å oppnå dette skal det installeres en brønnpark for å benytte jordvarme i tillegg til et solcelleanlegg på rundt 3.500 kvadratmeter.

For å nå mål om klimagassreduksjon på 40 prosent brukes det massivtre i etasjeskillene.

Veidekkes miljøpris deles ut til en enhet, en gruppe eller et prosjekt som viser et spesielt engasjement innenfor miljø. Prisen ble delt ut på Veidekkes skandinaviske miljødag i Oslo onsdag. Juryen legger blant annet vekt på at prosjektet har brukt Veidekkes kompetanse på en god måte, og teamet har utfordret både seg selv og kunden til å sette ambisiøse miljø- og klimamål.

Grønt fylke

– Vestfold fylkeskommune er en ambisiøs kunde med mål om å bli et av de grønneste fylkene i Norge. I Veidekke har vi ambisjoner om å levere de beste løsningene i samspill med våre kunder. Dette mener vi årets kandidat virkelig har levert på, sier Hege Schøyen Dillner, konserndirektør og juryleder.

– Det er fint å få anerkjennelse for et prosjekt som er litt utenom det vanlige. Vi har virkelig tøyd grensene for hva som er mulig å oppnå miljømessig, sier Kristoffer Gjestemoen, prosjekteringsleder for Nye Horten videregående skole.

Nye Horten videregående skole bygges med stort innslag av treverk. I kjelleren brukes lavkarbonbetong og bæresystemet er av stål med høy resirkuleringsgrad. Sentralt i skolens atrium vil det bli oppført en massiv spiraltrapp i eik. Skolen skal stå ferdig til skolestart i august 2019.

Nøkkeldata

  • 18.000 m2
  • 1.200 elever
  • 200 ansatte
  • Breeam-Nor Outstanding
  • Plusshus, produserer mer energi enn det forbruker
  • 40 prosent klimagassreduksjon
  • Byggherre er Vestfold fylkeskommune

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse