loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Prisvinner: Våler Kirke vant Statens byggeskikkpris 2016. Foto: Nils Petter Dale.

Kirke vant Statens byggeskikkpris

Jan Erik Røine / 2016-06-15 09:35:50

Våler kirke i Våler i Solør ble kåret til årets vinner av Statens byggeskikkpris 2016.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner delte ut prisen til Våler kirke ved byggherre Våler kirkelige fellesråd og arkitekt og landskapsarkitekt Espen Surnevik AS i Litteraturhuset i Oslo tirsdag ettermiddag.

Sanner sa i sin tale at byggeskikk omgir oss alle, og angår oss alle. God byggeskikk handler om gode stedskvaliteter og et godt bomiljø. Dette innebærer blant annet å bygge energieffektivt, miljøvennlig og universelt utformet.

– Det gleder meg at interessen for byggeskikk er stor. Husbanken, som er sekretariat for prisen, har aldri før fått så mange påmeldte bygg. Totalt 96 bygg ble foreslått til årets pris, hvorav syv av dem gikk videre til finalen, sa Sanner.

Fra juryens begrunnelse om Våler kirke:

«Våler kirke er et enestående vakkert og gjennomarbeidet arkitekturverk med en uvanlig høy kvalitet i utforming og utførelse. Arkitekt og byggherre har sammen skapt et fremragende forbilde for god byggeskikk og utviklet nåtidens kirkearkitektur. Den er en nytolkning av kirken som sakralt bygg. For første gang har juryen for Statens byggeskikkpris valgt et kirkebygg som vinner av prisen. Våler kirke i Solør ble påtent og brant ned i 2009. Etter det fulgte en lang og krevende prosess i lokalsamfunnet. »

(saken fortsetter under bildet)

Våler kirke

Foto: Nils Petter Dale

«Nå står den nye kirken der – litt nedenfor grunnmuren til den gamle korskirken. Kirken er kledd i tre – det høver seg for skogsbygdene. Den fremstår åpen, lys og vennlig. Det er et vakkert kirkebygg. Kirken representerer en arkitektonisk nytolkning som sakralt bygg og kan symbolisere det nye ved Folkekirken – i vår tid.»

Les hele juryens begrunnelse på Husbankens hjemmesider 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse