loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
RENT: – Se på vannprøven, den er helt klar og fin, sier Tore Fagerheim i Theodor Qviller. De drar jevnlig rundt på anleggene hvor de har installert Air-Sep, måler pH og følger opp for å kontrollere at systemene fungerer som de skal.

Kjemifri vannrensing

Synnøve Prytz Berset / 2016-10-26 07:12:58

I borettslaget klagde beboerne på kalde radiatorer. Nå har huseieren fått installert systemet Air-Sep, som renser vannet for luft og sedimenter helt uten bruk av kjemikalier.

I en bygård i Griffenfeldtsgate 12 i Oslo har de installert Air-Sep i det vannbårne energisystemet sitt. Dette for å få bukt med manglende ekspansjonskapasitet og kalde radiatorer.
– Jeg har vært husrørlegger her i seks år, og det har alltid vært problemer med trykk. På grunn av manglende ekspansjonskapasitet på anlegget har det forsvunnet vann fra anlegget i lengre tid, og beboerne klagde på kalde radiatorer i toppetasjen av bygget, sier Halvor Mellem i HM Rør AS.

Huseieren bad ham om å se på mulighetene for å finne en ny løsning.

– Tilfeldigvis kom jeg over Air-Sep, som hadde en komplett løsning for ekspansjon og vannbehandling, luftutskilling og etterfylling, sier Mellem, som installerte systemet i Griffenfeldsgate 12 i februar i år.

– Det var veldig enkelt å installere, nesten som å koble et kjøkkenbatteri. Og veldig bra service og oppfølging når anlegget settes i gang. Nå får vi ingen klager lenger, og omsetningen min har også gått ned, spøker han.

Air-Sep

Air-Sep har vært på det tyske markedet i mer enn 25 år og ble konstruert av en ingeniør som solgte gulvvarmesystemer. En dag han måtte kjøre i fire timer for å lufte ut av et nyinstallert gulvvarmeanlegg ble konseptet unnfanget.

– Han tenkte at det måtte være en bedre løsning, og kom opp med dette. Air-Sep blir nærmest brukt som husets vaktmester, forteller Tore Fagerheim, avdelingsleder i ingeniørfirmaet Theodor Qviller, som importerer klimaprodukter og har levert systemet Air-Sep i Griffenfeldtsgate 12.

Med Air-Sep føres vann fra rørnettet inn i en tank med et lite undertrykk. Dette fører til at væsken mister trykket. Dermed går luften til toppen av tanken hvor den slippes ut, og sedimenter faller til bunnen.

– Dette er Henrys lov i praksis, og et veldig enkelt prinsipp: væske under trykk holder på luft og sedimenter, og trykkløs væske slipper luft og sedimenter. Dette er helt naturlig og prosessen skjer uten bruk av kjemikalier, forklarer Fagerheim.

Air-Sep regulerer pH-verdi, har automatisk etterfylling og kan brukes på alle typer varme- og kjøleanlegg. Med dette systemet blir tradisjonelle ekspansjonskar overflødige.

Stopper korrosjon

I Griffenfeldstgate 12 har de derfor stengt av de gamle ekspansjonskarene og koblet til Air-Sep med tre nye tilkoblinger til varmeanlegget. Ellers er rørsystemet akkurat som det var da gården ble bygget på 50-tallet.

– Air-Sep tar inn 5 liter væske 5 ganger i timen, det vil si at systemet behandler 600 liter vann i døgnet. Det kan brukes på både nye og gamle anlegg, og det er heller ikke noe begrensning når det gjelder størrelse på anlegget, sier Fagerheim.

Tradisjonelt har det vært vanlig at vaktmester jevnlig fyller på med vann i varme- og kjøleanlegg.

– Da har vannet vært luftholdig og fylt rett fra nettvann. Med Air-Sep går alt innom tanken og blir avluftet før det går inn på anlegget, forklarer Fagerheim videre.

Ingen kjemi

Ved vanlig forbruksvann har det kommet for mye luft inn i systemet, noe som kan skape en del korrosjon i rørsystemet.

– Anlegget varer lengre med Air-Sep fordi du reduserer korrosjonen. Du får rene varmeangivere, og mer igjen for pengene du setter i varme. På nye anlegg i dag er ventilåpninger veldig små, og går det litt forurensning i vannet setter det seg i de nye ventilene, sier Fagerheim.

– I anlegg med biologisk forurensing, som for eksempel olje eller lignende, kan det være nødvendig med kjemi, påpeker han og legger til:

– Minst mulig kjemi er jo det beste. Mange varmeanlegg blir tømt ut i sluket når de skal skiftes. Og er vannet forurenset vil det da komme ut i naturen. Fordelen med Air-Sep er at det aldri er vann direkte fra nettet som kommer inn når man etterfyller. All etterfylling skjer med behandlet vann.

Vaktmester

Karl Rune Rudolfsen i Rudolfsens Vaktmesterservice begynte som vaktmester i Griffenfeldtsgate 12 i mars, like etter at anlegget ble installert.

– Jeg har ikke vært borti dette anlegget før. Det har fungert veldig greit, alt går av seg selv og har vært stabilt siden starten, sier Rudolfsen, som er imponert over systemet.

– Andre steder jeg har vært, har jeg måttet passe på anlegget mye mer, og etterfylle vann opptil 2–3 ganger i uken. Det eneste jeg har gjort her er å lese av målestand, som viser hvor mye vann som hentes opp i anlegget i uka. Air-Sep passer på trykket i anlegget, sier han.

Qviller har hengt opp loggbok slik at de kan følge med anleggets utvikling.

– Er det stort avvik kan det bety en lekkasje fra anlegget. Går det plutselig veldig mye vann ut av anlegget, om for eksempel et rør kappes av, stenger Air-Sep av vannet. Så det er en fordel å loggføre, sier Rudolfsen, og legger til at systemet også skal installeres på andre siden av gården.

– Air-Sep gjør ting enklere og renser hele anlegget slik at det fungerer bedre og varer lenger.

Måler PH

Qviller drar rundt på anleggene hvor de har installert Air-Sep, måler pH og følger opp for å kontrollere at systemene fungerer som de skal.

– Jeg målte pH-en før anlegget ble installert. Den var da 5,8 og med partikler i vannet. Det er surt vann, forklarer Fagerheim. Med Air-Sep får de erfaringsmessig pH mellom 8 og 10.

– Jeg målte også pH på anlegget i juli, og da hadde den allerede steget til 8,1, sier han.

I dag er Fagerheim kommet for å måle pH-en igjen. Nå har den steget til 9.

– Se på vannprøven, den er helt klar og fin, sier han og holder opp et lite glass med vann han har tappet fra anlegget.

– pH-en ligger stort sett på rundt 8 og 9 på anleggene våre. I de fleste anlegg hvor Air-Sep har virket en stund, får vi pH over 9, legger han til.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse