loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
STIGER TIL VÆRS: To dager per etasje, så raskt går det å reise råbygget til Mjøstårnet. Byggherre Arthur Buchardt (t.v.) og Hents prosjektleder Erik Tveit samarbeider tett om det unike prosjektet. (Foto: Arne Kongsnes/NTB Scanpix/Privat)
STIGER TIL VÆRS: To dager per etasje. Så raskt går det å reise råbygget til Mjøstårnet. Byggherre Arthur Buchardt (t.v.) og Hents prosjektleder Erik Tveit samarbeider tett om det unike prosjektet. (Foto: Arne Kongsnes/NTB Scanpix/Privat)

Mjøstårnet reiser seg

Arne Kongsnes / 2017-11-15 09:00:16

Verdens høyeste trehus reiser seg raskt ved Mjøsas bredd. Byggherre Arthur Buchardt følger prosjektet sitt tett.

Du kan ikke unngå å se det når du kjører E6 gjennom Brumunddal, noen mil nord for Hamar.

Mjøstårnet reiser seg raskt. 1. mars 2019 skal verdens høyeste trehus – 18 etasjer og over 80 meter høyt – overleveres byggherre AB Invest, som eies av investor Arthur Buchardt (51 prosent) og sønnen Anders Buchardt (49 prosent).

Full fart

Totalentreprenør og prosjektutvikler er Hent AS, kontraktsverdien 500 millioner kroner. Prosjektlederen heter Erik Tveit. Han er 30 år og utdannet sivilingeniør fra NTNU i 2012.

– Vi holder framdriftsplanen. Nå har vi rundt 40 mann i sving med bygget. I tillegg kommer prosjektering og ledelse med rundt 25, forteller prosjektleder Tveit.

Kortreist trevirke

3.500 kubikkmeter tre, tilsvarende 11.500 trær, går med. Det aller neste er hugget i nabokommunen Ringsaker. Her er det lokalt og kortreist som gjelder for byggherre Arthur Buchardt.

– Trær hugges på Brøttum, fraktes til saga på Næroset, derfra til Moelven og så til Brumunddal, forteller han.

LIMTRE: Moelven Limtre AS er stolt leverandør. Det syns også på fabrikken i Moelv.LIMTRE: Moelven Limtre AS er stolt leverandør. Det syns også på fabrikken i Moelv.

Tre går fort

Erik Tveit får mange spørsmål om det å bygge i tre.

–  Forskjellene er ikke så store. Vi bygger fire-fem etasjer på ti arbeidsdager. I framtiden kan vi nok bygge enda raskere. Tre er lettere enn stål og betong. Vi kan løfte på plass store, prefabrikkerte moduler, de største er på 26 kubikkmeter tre med en vekt på 13 tonn.

Såkalt global statikk er viktig, altså konstruksjonens evne til å tåle sin egen vekt og norske vindforhold. Her er Moelven Limtre og Sweco spesialistene som brukes.

Utvendig kles bygget av brannhemmende trevirke fra Moelven Wood, kortreist det også.

Brannsikkerhet og treverk? Tveit har svaret klart:

–  Kravene er de samme som til bygg i stål og betong. Brannvesenet liker tre, det brenner forutsigbart. Der stål og betong kollapser uten forvarsel, kan tre brenne i to timer uten at bygget kollapser.

EKTE TREHUS: Dimensjonene er enorme og alt er i tre.EKTE TREHUS: Dimensjonene er enorme og alt er i tre.

Tett samarbeid

Hver eneste uke er det heldagsmøte mellom prosjektledelsen og Buchardt.

–  Han er en annerledes byggherre, følger nøye med og kan detaljene. Det er et samarbeid basert på tillit, Buchardt bruker ikke andre representanter enn seg selv. Dermed kan vi gjøre endringer og ta beslutninger i fellesskap raskt. Han er rett og slett god å jobbe sammen med, sier Tveit.

– Det er sånn jeg alltid har jobbet. Jeg har brukt Hent mange ganger tidligere og er veldig fornøyd, sier Arthur Buchardt selv.

Lokalt er drivkraften

69-åringen Buchardt legger ikke skjul på hvor viktig det er å ha lokale leverandører, både han og sønnen har jo en velkjent og sterk tilknytning til Brumunddal.

–  Det lokale er jo selve drivkraften her. Samarbeidet med Moelven er lærerikt og krevende. Dette er jo aldri gjort før, sier Buchardt.

Samme dag som vi snakker med ham, har han vært på Dokka for å kjøpe stoler til hotellet.

En milliard kroner er investeringen. Pengene brukes mer med hjertet enn med hjernen.

– Hadde jeg bygd på Fornebu hadde jeg tjent det det dobbelte på hotellet og det tredoble på leilighetene.

Nesten alt i boks

Alle leilighetene er solgt, hotellet utleid, svømmehallen utleid til Ringsaker kommune.

– Nå er det kun to etasjer med kontorer som ikke er utleid, forteller Buchardt.

MJØSNÆRT: Båthavna er nærmeste nabo til Mjøstårnet.MJØSNÆRT: Båthavna er nærmeste nabo til Mjøstårnet.

Vannbåren varme

Mjøstårnets mest unike og nyskapende side er naturlig nok at det bygges i tre.

– Teknologiske løsninger ellers er på normalt nivå. Svømmehallen med gråvannsgjenvinning får energiklasse A, Mjøstårnet klasse B. På toppen skal det også installeres 300 kvadratmeter med solceller, forteller Erik Tveit i Hent.

Eidsiva leverer fjernvarme, blant annet basert på avfall fra skogsindustrien i området. Med unntak av elektrisk oppvarming i leilighetene, er oppvarmingen vannbåren.

GK Rør, GK Inneklima og GK Elektro står for det aller, aller meste av tekniske fag ellers.

Ferdig i mars 2019

De største milepælene, overleveringene til byggherren, kommer i 2019:

  • 3. januar: Svømmehallen
  • 1. mars: Mjøstårnet

 

SLIK: Mjøstårnet overleveres byggherren 1. mars 2019. Her har Voll Arkitekters AS tegnet det slik det ser ut ferdig. (Illustrasjon: Voll Arkitekter AS)SLIK: Mjøstårnet overleveres byggherren 1. mars 2019. Her har Voll Arkitekters AS tegnet det slik det ser ut ferdig. (Illustrasjon: Voll Arkitekter AS)

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse