loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Daglig leder i Ruteretur, Sverre Valde

Nye sorteringskriterier for PCB-vinduer

Jan Erik Røine / 2016-01-15 11:07:57

Slik sjekker du om vinduet inneholder PCB.

Ruteretur AS foretok i fjor en kartlegging av isolerglassruter som er sendt ut på det norske markedet. Kartleggingen viser at kriteriene for hva som er isolerglass med miljøgiften PCB (PCB-ruter) kan endres. De nye kriteriene er nå gjeldende for alle som skal levere PCB-ruter.

Ruteretur har de siste måneder vært i dialog med deres innsamler av PCB-ruter og miljømyndighetene om de nye sorteringskriteriene. De nærmere 400 avfallsmottakene som Ruteretur har avtale med, om mottak av PCB-ruter, ble varslet i forrige uke. Nå går informasjonen også ut til de som skal levere PCB-ruter.

–Ved å se inn mot rammen i et isolerglassvindu, vil du se at det er en metallist mellom glassene. Denne metallisten har som regel navnet på isolerglassprodusent og produksjonsår gravert eller trykket inn i seg. Om det er to perforerte linjer og/eller blekkskrift i denne metallisten, vet vi nå at ruten er produsert på slutten av 80-tallet eller senere. Slike ruter kan derfor ikke inneholde PCB, forklarer daglig leder i Ruteretur, Sverre Valde.

Enklere å identifisere

PCB finnes primært i isolerglassruter produsert frem til og med 1975. PCB kan også finnes i importerte ruter frem til og med 1979, men det var lite import av isolerglassruter på 70-tallet.

– De nye sorteringskriteriene vil føre til at flere ruter som faktisk ikke er PCB-ruter blir riktig sortert og håndtert. Videre blir det enklere å identifisere hva som er, og ikke er, PCB-ruter. Om metallisten mellom glassene på isolerglass har to perforerte linjer og/eller blekkskrift, kan man nå slå fast at dette ikke er en PCB-rute uten å lete etter produsentnavn og årstall, sier Valde.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse