loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
BIM-PARTNERE: Daniel Kjørberg Siraj i OBOS, Håvard Brekke Bell i Catenda og Anders W. Haugen i Veidekke.
BIM-PARTNERE: Daniel Kjørberg Siraj i OBOS (til venstre), Håvard Brekke Bell i Catenda og Anders W. Haugen i Veidekke.

Vil utvikle ny BIM-standard

/ 2018-01-12 09:31:19

OBOS og Veidekke investerer i det norske gründerselskapet Catenda. Sammen skal de utvikle en ny digital standard for en mer lønnsom byggenæring.

Det norske gründerselskapet Catenda har utviklet samhandlingsplattformen bimsync.

Plattformen sikrer en digital modell av bygget og en felles plattform for alle involverte i et byggeprosjekt. Dette gir økt effektivitet for alle parter.  I tillegg kan bimsync benyttes ved drift og vedlikehold av bygget og gir dermed store kostnadsbesparelser.

LES MER: Norsk BIM-programvare til verden

Catenda ble startet i Oslo i 2009 av ti personer med bakgrunn fra byggeprosessavdelingen til SINTEF Byggforsk. Med støtte fra Innovasjon Norge utviklet de bimsync-plattformen, som koordinerer alle digitale modeller i et byggeprosjekt.

BIM står for BygningsInformasjonsModellering, og bimsync er det første koordineringsverktøyet som gir alle parter i et byggeprosjekt tilgang til BIM via nett, uten behov for ekstra programvare.

Næringen digitaliseres

– OBOS ønsker å bidra til å digitalisere byggenæringen. Vi håper at bimsync etter hvert vil bli bransjestandard. Det er et sterkt behov for en standardisering slik at alle våre underleverandører og entreprenører bruker samme digitale verktøy. Catenda er et solid norsk selskap med spennende vekstambisjoner, sier konsernsjef i OBOS Daniel Kjørberg Siraj.

Digital tvilling

Bimsync sikrer at det alltid finnes en presis tredimensjonal digital modell av bygningen, en såkalt digital tvilling. Plattformen, som alle samarbeidspartnerne i et prosjekterings- og byggeprosjekt har tilgang til, gir oversikt over oppgaver og leveranser underveis i byggefasen. Også i driftsfasen og når bygget skal vedlikeholdes eller eventuelt rives, gir digitaliseringen stor verdi.

Den digitale tvillingen vil være tilgjengelig for all framtid.

Catenda har allerede opparbeidet seg en solid internasjonal markedsandel gjennom store kontrakter blant annet i Frankrike, Nederland og Spania.

Bidrag til felles løft

– Her ligger det store muligheter for å spare store summer for hvert eneste bygg. Med denne investeringen ønsker OBOS, som en av de ledende industrielle investorene i norsk byggenæring, å bidra til langsiktig verdiskapning og kundeoppfølging, sier Kjørberg Siraj.

– Veidekke er opptatt av å fortsette arbeidet med å digitalisere byggebransjen for å øke produktivitet og kvalitet i prosjekterings- og produksjonsprosesser. Vi ønsker å bidra til et felles løft i byggenæringen. Vi tror Catenda har et betydelig potensial og ser frem til å samarbeide med selskapet om veien videre, sier distriktsleder i Veidekke Oslo Anders W. Haugen.

Satser globalt

– Dette er en merkedag for Catenda. Vi får nå med oss to sterke investorer som både kan bruke bimsync i sine mange prosjekter, og som blir en solid finansiell partner å gå globalt sammen med. OBOS og Veidekke tar med dette tydelig lederskap innen digitalisering i byggenæringen, og viser at de for alvor støtter de innovative miljøene, sier daglig leder Håvard Brekke Bell.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse