loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
Sertifisert: Bullit Center i Seattle er at av byggene som har blitt sertifisert etter kravene i Living Building Challenge. Kontorbygget genererer mer energi enn det bruker, samler regnvann som brukes i bygget, dekker eget energibehov og bruker kun "sunne" materialer. (Foto: www.bullitcenter.org)

Overgår Breeam-kravene

Synnøve Prytz Berset / 2016-10-04 08:30:06

Jason McLennan er mannen bak Living Building Challenge, omtalt som verdens tøffeste sertifiseringssystem for grønne bygg.

– Dette systemet går mye lengre og er mye strengere enn andre systemer. I tillegg er det ferdighetsbasert, det vil si at prosjektene må bevise at de leverer det de sier de skal. Det er et utfordrende program, men resultatene er utrolige, sier Jason McLennan, som står bak sertifiseringssystemet Living Building Challenge (LBC).

LBC er et sertifiseringsprogram for bygg som betegnes som det mest progressive og strenge programmet for bærekraftig bygging. Blant LBC-byggene finnes det et par hundre bygninger som produserer mer elektrisitet enn de forbruker, regnvannet gjenbrukes på stedet og bygningene består av tvers gjennom holdbare materialer.

– Jeg er opptatt av hvordan vi utvikler ting. I USA og Canada har utviklingen både innenfor byggenæringen og andre områder vært deprimerende lenge, sier Jason McLennan og siterer den amerikanske arkitekten Richard Buckminster Fuller:

«You never change things by fighting the existing reality. To change something, build a new model that makes the existing model obsolete.”

– Kort sagt, kom opp med en annen løsning, sier han.

Må prestere

LBC består av sju prestasjonskategorier: Sted, vann, energi, helse & lykke, materialer, rettferdighet og skjønnhet. Kategoriene er inndelt i 20 underkategorier som hver fokuserer på spesifikke områder.

– Jeg er interessert i fornyelse og bygge opp ting som varer. Våre bygg skal ikke bruke noe fossil energi, de skal være bygget på en måte som overhodet ikke er kreftfremkallende, skal samle og gjenbruke regnvann, ha vakker design og produsere sin egen energi, forklarer McLennan.

LBC er designet for å være en annen sertifisering enn hva som finnes på markedet så langt. De krever et minimum på 105 % fornybar energi per år, og det samme med vann; 100 % må komme fra regnvann.

– Vi fokuserer på de store tingene som har miljøpåvirkning og prøver å gå foran, sier McLennan.

Økobygg_McLennan_nett

NYTT NIVÅ: – Vi bygger prosjekter som har et helt nytt nivå i forhold til miljøpåvirkning, sa Jason McLennan, som står bak sertifiseringssystemet Living Building Challenge, under Økobygg 2016. (Foto: Synnøve Prytz Berset)

Energieffektivt kontorbygg

Et av byggene som har blitt LBC-sertifisert (versjon 2.0) er Bullit Center i Seattle. Dette er et 6-etasjers kontorbygg med grønt tak som genererer mer energi enn det bruker, støtter en sunn, aktiv og miljøvennlig livsstil, har kompostsystem, samler regnvann som brukes i bygget, dekker energibehov av solcellepaneler, setter inneklima høyt blant annet ved valg av «sunne materialer», og har en flott arkitektur med grønt tak, store trekonstruksjoner og en revitalisert minipark.

– Dette prosjektet møter våre standarder, og de som bruker det trives godt. Brukerne får også informasjon om hvor mye energi de bruker, sier McLennan.

Etterligner naturen

Litt av tankegangen bak LBC er å etterligne naturens arkitektur. De ser på hvordan bygninger kan lære fra naturen og bli mer motstandsdyktige.

– Hvordan får vi bygninger som tilpasser seg omgivelsene og er så vakre som for eksempel en blomst. Vi bruker materialer på nye måter og ser mot naturen for inspirasjon, sier McLennan, som fra han var liten har vært opptatt av hvordan vi gjør det vi gjør. Han stiller ofte spørsmålet: Er dette det beste vi kan klare?

– Vi har all teknologien vi trenger for å forandre ting. Vi må forandre på måten vi ser på verden. Vi må se på oss selv som en helende art som kan forandre måten vi påvirker verden på, sier McLennan.

Han påpeker at de opplever økt interesse for LBC både i Sverige og ellers i Europa, og tror at dette også vil komme til Norge.

– Norge er progressivt, så det er på tide at LBC kommer hit, slår han fast.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse