loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FREMTIDENS BYGGEPLASS: Balfour Beatty er stort entreprenørkonsernet som har forsket på hvordan byggeplassen blir i 2050. (Foto: Shutterstock)
FREMTIDENS BYGGEPLASS: Balfour Beatty er stort entreprenørkonsernet som har forsket på hvordan byggeplassen blir i 2050. (Foto: Shutterstock)

Byggeplass 2050: Robotene overtar

/ 2017-12-28 09:26:14

Robotene bygger. Modulene setter seg sammen selv. Dronene flyr over byggeplassen, overvåker arbeidet og løser problemene før de oppstår. Det er bare drøye 30 år til.

Det er Balfour Beatty som har forsket på fremtidens byggemetoder.

Byggeplassen i 2050 kommer til å være helt uten mennesker, ifølge rapporten fra det internasjonale entreprenørkonsernet.

Det høres kanskje fjernt ut i en bransje som fremdeles er avhengig av papirer og møter. Men hvis du ser på de kompliserte jobbene som robotene gjør i industrien allerede i dag, så er det kanskje ikke like vanskelig å forestille seg.

Robot-team

Balfour Beatty beskriver hvordan robotene kommer til å arbeide i team for å sette sammen kompliserte strukturer med nye materialer.

Dronene flyr over og skanner kontinuerlig, inspiserer arbeidet som er gjort og bruker dataene til å forutsi problemer og løse dem før de dukker opp. Samtidig sender dronene instruksjoner til robotkraner, helautomatiske gravemaskiner og håndverkerroboter.

Den eneste jobben som blir igjen til en prosjektleder av kjøtt og blod, blir å fjernstyre flere prosjekter samtidig; sjekke filmer, bilder og data og sikre at alt går etter spesifikasjonene.

Om det i det hele tatt dukker opp mennesker på byggeplassen, kommer de til å være dekket av et lag med robot: De kler på seg forsterkede eksoskjelett og bruker teknologien i dem til å kontrollere maskiner og roboter på stedet.

Raskere og tryggere

Resultatet blir at den dårlige produktiviteten øker kraftig, at mangelen på kompetente håndverkere ikke er noe problem lenger og at det ikke skjer arbeidsulykker. Stadig ifølge Balfour Beatty.

Konsernet viser til BIM med 3D-modeller, med fremdrift og kostnader presentert som en fjerde dimensjon – og til AR- og VR-teknologi.

Dronene samler data raskere enn mennesker, telematikk overvåker firmabilene for å passe på at de brukes trygt og økonomisk. Det er ikke lenge igjen til det første hele huset skrives ut på en 3D-skriver, inkludert elektriske installasjoner og røropplegg, på mindre enn 24 timer.

Mer å tjene

Rapporten ser ikke bare på hvilke løsninger som ser ut til å være på vei, men også på hvordan de vil gi bransjen bedre fortjeneste.

– For eksempel kommer tilgangen på data i sanntid til å gjøre det mulig å tilby forbrukerne mer skreddersydde produkter og tilpassede løsninger. Det i sin tur gir vanligvis høyere marginer, heter det.

Nye byggematerialer bør redusere utslippene, holde lenger og gi mindre avfall. Selvreparerende betong og gulv som bruker bevegelsene til dem som er i rommet, til å produsere energi, er eksempler som allerede finnes.

Balfour Beatty mener at det vil være de som tilpasser seg tidlig, som kommer best ut av det digitale kappløpet. Men det å omfavne den digitale fremtiden handler om mye mer enn bare å skaffe seg en håndfull nye duppeditter. De som skal følge med, må være forberedt på å endre måten de designer, kjøper inn og bygger på.

Ti spådommer

Her er de ti fremtidsspådommene fra rapporten «Innovation 2050 – A Digital future for the Infrastructure Industry»:

1. Byggenæringen kommer til å bli stadig mer opptatt av innovasjon. Både entreprenører og kunder vil være mindre redde for risiko.
2. Innholdet i og tilbudet fra byggenæringen kommer til å endre seg kraftig, med nye forretningsmodeller, produkter og tjenester.
3. Bygninger kommer til å gå fra betong og stål til nye materialer.
4. Nye jobber og nye bransjer kommer til å dukke opp, og noen kommer til å forsvinne.
5. Det blir gammeldags å tenke bare på design og bygging etter hvert som bygningene får flere funksjoner.
6. Roboter blir en mer gjennomgående del av byggeprosessen.
7. Bygging blir raskere ved hjelp av 3D- og 4D-skrivere og gjenstander som bytter funksjoner og egenskaper automatisk.
8. Helt nye ideer kommer til å gjøre kollektivtransport raskere, sikrere og mindre miljøskadelig.
9. Vi kommer til å bruke stadig mer av teknologi til å kle på seg, som for eksempel eksoskjelett.
10. Byggenæringen kommer til å få tilgang til hjelpemidler som kan kontrolleres direkte ved hjelp av nervesignaler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse