loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Foran skjema: – Med løsningen fra Free Energy kan vi kombinere solvarme og jordvarme. Dette har vært veldig bra for oss, sier daglig leder Magne Svorstøl. (Foto: Jan Erik Røine)

Sparer mer enn forventet

Jan Erik Røine / 2016-12-05 08:44:50

Knattholmen leirsted i Sandefjord tok i mars i bruk jordvarme i kombinasjon med solfangere til oppvarming av tappevann. Det har gitt umiddelbare resultater.

Knattholmen leirsted i Sandefjord tok i mars i bruk jordvarme i kombinasjon med solfangere til oppvarming av tappevann. Leirstedet regner med å spare over 100.000 kroner i året på varmvannet til dusjing.

– I forhold til de teoretiske beregningene vi gjorde før vi startet så ligger vi foran de når det gjelder besparelse, forteller daglig leder ved Knattholmen leirsted, Magne Svorstøl til Norsk VVS.

Glad i en dusj

Vi møter ham utenfor kasernene til leirstedet på drøye 4000 kvadratmeter som eies av Vestfold og Telemark KFUK-KFUM. Hvert år besøker mer enn 2000 skolelever leirstedet som ligger idyllisk til i Tønsbergfjorden. Og de er glad i å dusje. Lenge.

I 2015 hadde Knattholmen et totalt strømforbruk på 455.000 kWh for hele anlegget. I tillegg slet de i perioder med å produsere nok varmtvann. Noe måtte gjøres.

– Vi har høysesong om sommeren og tenkte at vi som holder til på den mest solutsatte plassen i Norge, måtte ta i bruk sol til oppvarming av tappevann. Vår vaktmester fikk tips av en lokal rørlegger om å sjekke ut løsningen til Free Energy. Da begynte ballen og rulle, sier Svorstøl.

Sol og jord

– Tidlig på 2000-tallet boret vi fem energibrønner, la vannbåren varme i gulvene og installerte bergvarmepumpe. Vi va langt fremme allerede da. Men med løsningen fra Free Energy kan vi kombinere solvarme og jordvarme. Dette har vært veldig bra for oss, smiler Svorstøl.

Det er montert til sammen 68 m2 med solfangere fordelt på tre av driftsbygningene. De produserer cirka 60 prosent av all varmtvannet. I tillegg er det boret fire nye energibrønner som bidrar til oppvarming.

– Det kan godt hende det kommer flere solfangere her. Vi har et stort anlegg som betjener campingplassen som vi snart må gjøre noe med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse