loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
STUDENT-APP: Tobias Alvik Hagen har designet og konseptualisert en app som involverer studenter i driftingen av skolens inneklima. (Foto: Statsbygg)

Student utviklet smart klima-app

Synnøve Prytz Berset / 2016-08-24 08:05:26

Student Tobias Alvik Hagen har i samarbeid med Statsbygg og it-selskaper utviklet en app som lar brukerne påvirke sitt eget inneklima.

Appen er utviklet som en del av forskningsprosjektet «Smartere Remmen» som prøver ut nye løsninger for framtidens eiendomsforvaltning. Det er et samarbeid mellom Statsbygg og NCE Smart Energy Markets med tilhørende partnerfirmaer og har som mål å utvikle nye verktøy som kobler brukeropplevelser til drift av bygg.

Fikk kravspesifikasjon

Prosjektet valgte å trekke inn studenter fra Høgskolen i Østfold da de skulle utvikle en ny klima-app. I en studentkonkurranse fikk studentene i oppgave å designe og konseptualisere en app som involverer studenter i driftingen av skolens inneklima. Appen skal videreutvikles av NCE Smart.

– Vi fikk en kravspesifikasjon i forhold til hva appen bør kunne gjøre, forteller IT-studenten Tobias Alvik Hagen (27) som gikk seirende ut av konkurransen.

I utviklingen av appen la han vekt på at den skulle være så brukervennlig og funksjonell som mulig.

– Jeg tenkte at den burde være rimelig enkel for at elevene skulle gidde å bruke den, forklarer han.

Scanner QR-koder

I hvert av skolens rom er det installert sensorer som måler fuktighet og temperatur. Med appen til Tobias kan QR-koder på sensorene skannes slik at man får direkte tilgang til målingene.

– Og så kan du gi en anmeldelse om det er dårlig eller bra inneklima.

I tillegg til appen er det utviklet et dashbord som viser tilstandsdata om energi og inneklima i sanntid. Informasjonen fra de trådløse sensorene og energimålerne som er plassert rundt omkring i bygget sendes til dashbordet som knytter sammen informasjonen.

Fortløpende tilbakemelding

Statsbyggs driftsansatte får en tilstandsbeskrivelse via dashbordet som viser status for inneklima, energibruk og brukerbelastning i undervisningsrom. Dette kobles opp til en BIM-modell som gir mer tekniske detaljer knyttet til tilstanden i bygget.
Informasjonen vil også vises på et dashbord som står sentralt i bygget slik at alle som bruker bygget kan se energibruken og inneklimatilstanden til bygget.

– Man kan få live-data fra hvert rom, sier Tobias og legger til at denne live-tilbakemeldingen er et nytt og spennende aspekt ved prosjektet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse