loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ANTIJUKSEMAKERE: Sats på sertifisering, så unngår du juksen som skjer med varmevekslerne, oppfordrer Jo Helge Gilje (til venstre) og Christian Brennum i SGP Armatec.
ANTIJUKSEMAKERE: Sats på sertifisering, så unngår du juksen som skjer med varmevekslerne, oppfordrer Jo Helge Gilje (til venstre) og Christian Brennum i SGP Armatec.

Varsko om vekslerjuks

Georg Mathisen / 2018-04-16 11:19:17

Det ser bra ut på papiret, men blir dyrt for kunden. – Det jukses betydelig også i vekslerbransjen, sier Jo Helge Gilje i SGP Armatec. Han mener løsningen er sertifisering.

Beregningene trikses med. Selve regnestykket ser greit ut, men hvis du går inn i tallene, så viser det seg at veksleren er underdimensjonert.

40 prosent prisforskjell

Slik beskriver Gilje det som skjer. Det er ikke bare i filterbransjen det jukses, nemlig.

SGP Armatec selger Alfa Laval-vekslere til rørgrossister og rørleggere i hele Norge. Sjefen vet at han sjelden er aller billigst. Men når han får beskjed om at han er 40 prosent dyrere enn andre, da begynner han å lure.

– På papiret ser alt bra ut, og jeg skjønner godt at konsulenter, installatører eller sluttkunder ikke klarer å se at det er tull. Det vi gjør, er å spørre kundene hvor stor veksleren er. Hvis den ene veier 800 kilo og den andre veier 300, da er det et klart tegn på at her er det noe rart. Så ser vi på størrelsen på heteflatene. Noen ganger ser vi at den er halvparten av det vi har tilbudt og liksom skal gjøre samme jobben. Det er klart det kan være små forskjeller mellom forskjellige merker, men ikke i den skalaen, sier Jo Helge Gilje.

Kjøper dårligere, betaler mer

– Det frustrerende for oss er at siden installatøren er opptatt av pris, så ender han med å kjøpe en dårligere veksler. Kanskje den bare leverer en halv grad dårligere temperatur enn det som var tenkt, og det kjenner ikke sluttkunden så godt. Men konsekvensen er dårligere dekningsgrad og høyere regning for sluttkunden. I ekstreme tilfeller funker det rett og slett ikke, og da står rørleggeren der, sier han.

Eventuelt er det sluttkunden som står der med skjegget i postkassa. Det kan nemlig ta lenge før byggherren oppdager problemene og begynner å reagere. Lenge nok til at da er entreprenøren borte og garantitiden ute, forklarer teknisk sjef Christian Brennum.

Lab-måling

Han beskriver hvordan en veksler som gir 0,2 grader mindre, kan ha en heteflate og pris som ligger 25–30 prosent lavere. Avviket er nesten umulig å måle uten eget labutstyr, men resultatet blir høyere energiregning hvert eneste år.

– Dette gjelder særlig på kjøling og der hvor det er tette temperaturer, sier Brennum.

Seniorrådgiver Vidar Havellen i Norconsult bekrefter at ikke alt er som det
skal.

– Det man stort sett kan sammenligne, er jo «kjøttvekta». Hvor mye veier den? Er det store avvik der, kan man jo fundere litt, sier han.

Havellen trekker frem et konkret prosjekt der tre vekslere som leverandørene påstår at har en ytelse på 3,5 megawatt, veier henholdsvis 4.400, 5.500 og 6.900 kilo.

– De påstår også at den som er lettest, har mye større varmeoverføringsareal. Det er ikke tvil om at det er noe besynderlig i noen prosjekter, konstaterer han.

Anbefaler sertifisering

De to SGP-sjefene står ikke frem for å sutre, men for å fortelle at de mener det finnes en åpenbar løsning.

– Alle de store vekslerleverandørene er med i en felles sertifisering. AHRI – Air-Conditioning, Heating & Refrigeration Institute. AHRI-sertifisering gjør at ytelsen i veksleren er garantert, forteller Christian Brennum.

– Ordningen er amerikansk, men brer om seg i Europa, også. Jeg vet ikke om noen på det norske markedet som ikke har vekslere innenfor AHRI-programmet, sier Jo Helge Gilje.

Men fremdeles er det noen av vekslerne som er sertifiserte, mens andre fra samme leverandør ikke er det.

– Er det kritiske installasjoner, bør de jo ha de AHRI-sertifiserte vekslerne, istemmer Havellen i Norconsult.

Kundene spør

De første kundene har begynt å spørre om sertifisering, men det er langt igjen.

– For byggherren blir ekstrakostnaden ofte at veksleren blir så stor som den skal være. Men det tjener han på i etterkant, ifølge Gilje og Brennum.

Den som allerede har innhentet anbud, oppfordrer han til å spørre om pris på en sertifisert veksler i tillegg. Så er det bare å be om en forklaring på avviket.

– Alle leddene tjener på å bruke sertifiseringsordningen: Både sluttbrukeren, entreprenøren og konsulenten tjener på at vi konkurrerer på like vilkår, sier Jo Helge Gilje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse