loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
KVALITETSKRAV: Jan-Erik Kleven og Camfil har lansert teknologi som kan la hotellet, kaféen eller treningsstudioet konkurrere på luftkvalitet.
KVALITETSKRAV: Jan-Erik Kleven og Camfil har lansert teknologi som kan la hotellet, kaféen eller treningsstudioet konkurrere på luftkvalitet.

Vil trekke kunder med bedre luft

Georg Mathisen / 2017-10-06 10:39:35

Camfil-sjef Jan-Erik Kleven mener hoteller og restauranter også kan bruke luftkvaliten i konkurransen om kundene.

Tenk deg hoteller og restauranter som konkurrerer om gjestene– ikke bare med god mat eller lave priser, men også med ren luft.

– Nå kan du måle kvaliteten. Vi snakker ikke om stort annet om vinteren enn at luftkvaliteten i byen er dårlig. Tenk deg da hvis du vet at på for eksempel Olav Thons hotell er det veldig god luftkvalitet. Der går det an å ta en lunsj uten å bli belastet med dårlig luft, sier sier Camfil-sjef Jan-Erik Kleven.

Produktivitet

Jan-Erik Kleven bruker helt praktiske eksempler. På Driftskonferansen i september lanserte han den nye sensorteknologien Air Image.

– Hvis du ikke kan måle det, så kan du ikke forbedre det. Ventilasjon og luftrensing øker produktiviteten ved å minimere støv og skadelige partikler i inneluften, sier Camfil-sjefen.

– Tek17 setter krav til at alle kommuner skal kartlegge luftkvaliteten sin ute. Så kan du gå inn på nett, se luftkvaliteten der du er og velge luftfilter ut fra forurensningsbelastningen, sier han.

Camfil har levert bussholdeplasser med ren luft så det går an å stå i ren sone i en forurenset by og vente på bussen. I neste omgang håper Kleven altså at de som skal på et treningsstudio eller en kafé, kan stille krav til luftkvaliteten.

– De kan si at «da går vi dit og spiser eller trener fordi der er det ren luft,» skisserer han.

Ny sensor

Han antar at den måten å konkurrere om kundene på, dukker opp først i Kina og andre land der luftkvaliteten er et større problem. Men det første skrittet på veien er på plass i Norge, også.

– Det intelligente sensorsystemet for ventilasjon og luftrensere er en patentert sensorteknologi som kobler sammen og overvåker innendørs luftkvalitet og energiforbruk på en helt ny måte, reklamerer Kleven.

– Systemet er basert rundt en optisk partikkelsensor som overvåker partikkelnivåene i lokalene dine. Så produserer den detaljerte luftkvalitetsrapporter som du enkelt kan få tilgang til på datamaskinen, nettbrettet eller smarttelefonen. Sensoren reduserer også energiforbruket: Den justerer driftsnivået til anleggene dine kontinuerlig, basert på konsentrasjonen av partikler og gasser i inneluften. Sensoren varsler også når du trenger å bytte filter, sier han.

De farligste partiklene

– Inneluften kan være opptil 50 ganger mer forurenset enn uteluften. Derfor er det en stor fordel om vi vet hvor god kvaliteten er på luften vi puster inn, mener Kleven.

Den nye PM1-Tracker som han har lansert, er en håndholdt enhet som lar deg målte kvaliteten på luften, ute eller inne, på noen få minutter.

– De minste partiklene, svevestøvet PM1, er de farligste for helsen din, sier Jan-Erik Kleven.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse