loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FORNØYD: Tor Line i Z Energi er fornøyd med tallene.
FORNØYD: Tor Line i Z Energi er fornøyd med tallene.

Nærvarme med lav temperatur

Georg Mathisen / 2017-08-22 11:14:00

– Danskene er verdensmestre på fjernvarme. Men i Norge kan vi varmepumper og akkumulering. Her har vi satt sammen det beste i Norge og det beste i Danmark.

Tor Line står på et teknisk rom i en kjeller i Stavanger. Her i Østre Hageby et par kilometer utenfor sentrum ligger det som han omtaler som «trolig verdens første ultralavtempererte nærvarmeanlegg». Så vidt han vet, er det det eneste fjerdegenerasjonsanlegget i verden med geovarme.

I høst skal Z Energi presentere prosjektet på den internasjonale konferansen om smarte energisystemer og fjerde generasjons fjernvarme, nettopp i Danmark.

Anlegget overrasker positivt på alle områder:

– Vi har redusert den beregnede effekten med 90 prosent. Det var beregnet en effekttopp på 300 kilowatt. Nå bruker vi 30 kilowatt til de 66 boligene og snøsmeltingsanlegget, forklarer daglig leder Tor Line.

To tynne rør

Østre Hageby henter varme fra kloakk, ventilasjon, solfanger og geobrønner.

– Vi kjører ut 55 grader, men vi kan trolig redusere temperaturen ned mot 45. Energitapet er ubetydelig sammenlignet med tradisjonelle tredjegenerasjonsanlegg med fire rør. Det er redusert med mer enn 75 prosent, sier Line.

I Østre Hageby går alt i to tynne rør og med høyere trykk. Varmevekslere i hver leilighet sikrer mot legionella.

– Vi bruker omtrent ikke regulerbar vannkraft, fordi vi akkumulerer oss unna enkelttoppene, ifølge Z-sjefen.

Fire varmekilder

Med fire kilder å velge mellom – geovarme, kloakk, luft og solfangere – går det an å få høye brinetemperaturer: fem til sju grader over det som er vanlig for slike anlegg. Årsvarmefaktoren, SCOP, ligger rundt tre til fire, som er fem–seks ganger så effektivt som tradisjonelle fjernvarmesystemer, ramser han opp.

– Og så skulle vi gjerne hatt noen servere å levere kjøling til. I dag går 50 kilowatt rett til kråka, forteller han.

Snøsmeltingsanlegget er en historie for seg selv. Effekten ble beregnet til 40–50 kilowatt. I virkeligheten brukes det 200 watt.

– Jeg skulle gjerne sett dette systemet på flyplasser, fotballbaner og sykkelstier. Da kunne de smeltet snøen til en brøkdel av dagens kostnader når de bruker store mengder spisslast på snøsmelting. Snøsmelting har COP over 100. Vi har lavtemperatur på snøsmelting og smelter døgnet rundt, forklarer Line.

Billigere å installere

Boligprosjektet som Ineo Eiendom står bak, er en del av Framtidens byer-programmet.

– Det er et pilotprosjekt der alt var nytt for alle parter, inkludert rørleggeren og oss. På neste anlegg bør vi havne 25 prosent under prisen på en tradisjonell installasjon, mener han.

Mye av forklaringen er at det er bare halvparten så mye rør som vanlig. Med bad som kommer som moduler, halvert rørinstallasjon og mer effektive energisentraler blir det lite rørleggerarbeid igjen.

– Men dette er innovasjon som er nødvendig for å nå samfunnets 2050-mål. Noen vil beskytte de gamle markedene sine, og noen må flytte markedet, sier Tor Line.

Generasjoner

I fremtiden kommer det smarte kombinasjonsløsninger med enda lavere temperatur og hybridsolceller, mener han. Da nærmer det seg offgrid-løsninger.

– Å senke fra 55 til 35 grader er femtegenerasjonsløsninger. Når vi kombinerer med hybridsolceller, temperaturer, spillvarme og legionellaløsninger, får vi det vi kaller sjette generasjons nærvarmeløsning. Da får vi en varmefaktor – en COP – opp på sjutallet. Det holder vi på å teste på våre egne kontorer på Forus nå. Vi tør ikke å gå ut og selge det før det er testet på oss selv, sier Z Energi-sjef Tor Line.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse