loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
PUMPER: Geir Vaagan er blant dem som bruker Avantor sykkelpleiestasjoner, som selskapet har satt opp en rekke steder i Nydalen.
PUMPER: Geir Vaagan er blant dem som bruker Avantor sykkelpleiestasjoner, som selskapet har satt opp en rekke steder i Nydalen.

Prisvinnende sykkelsatsing

/ 2017-10-09 09:59:21

Avantor er første bedrift som mottar gull for å tilrettelegge for sykling til jobben. Det er Syklistenes Landsforening som gir honnør i form av den første gullplaketten til en Sykkelvennlig arbeidsplass.

Det er mye som kreves for å få denne utmerkelsen, men investeringene er vel verdt når resultatet blir at flere sykler til jobben. Sikker sykkelparkering, gratis håndklær i garderoben og egen sykkelpleiestasjon. I Nydalen får ikke tilfeldighetene rå – en egen masterplan ligger til grunn for blant annet sykkelfasilitetene.

Øker motivasjonen

– Jeg håper sertifiseringen vil bidra til økt stolthet blant de ansatte og gjøre dem enda litt mer motivert til å sykle til jobb, sier administrerende direktør Øystein Thorup.

Miljøkoordinator Anne Danielsberg i Avantor har ledet prosessen med sertifiseringen av Avantor som Sykkelvennlig arbeidsplass og var til stede da Syklistenes Landsforening og FutureBuilt som samarbeidspartner lanserte tjenesten i Oslo rådhus i april i år.

Hun påpeker at all trafikkøkning i Nydalen skal tas med sykkel, gange og kollektivtrafikk. Dette er for øvrig i tråd med rammene for byvekstavtalene i landets største byområder. Danielsberg er opptatt av å gjøre sykling så alminnelig som mulig, som en praktisk og miljøvennlig transportmåte i hverdagen.

– Vi må bli litt mer danske og kunne sykle i det daglige uten å måtte skifte til sykkelklær.

Raskere enn T-banen

Tilretteleggingen som hun har bidratt til, var helt avgjørende for at Geir Vaagan begynte å sykle til jobb. Tilbud som sykkelpleiestasjon i garderoben, vaskeplass for sykler og låsbare garderobeplass til hver enkelt er viktig.

– Jeg har prøvd meg på sykling til jobben tidligere, men da var det mye dårligere tilrettelagt. Da jeg så garderobefasilitetene her, ble det avgjørende for at jeg begynte å sykle igjen. Hele logistikken blir så mye enklere når alt ligger til rette slik som her, sier 58-åringen.

Før sommerferien ble det 100 mil på sykkelen fra Bærum til Nydalen. Og han regner med at han vil tilbakelegge like mange mil på sykkelsetet i løpet av høsten. Turen tar 40 minutter hver vei.

– Det er gratis trening! Og så går det fem minutter raskere enn når jeg tar T-banen, understreker Vaagan.

Får energikick

– Kjempepositivt! smiler markedsansvarlig Stine Gundersen i Avantor med tanke på arbeidsgiverens sykkeltilrettelegging.

Hun begynte å jobbe igjen for en drøy måned siden, etter å ha hatt ett års mammapermisjon. Arbeidsveien tilbakelegger 37-åringen på sykkel, ti kilometer hver vei.

– Jeg trenger ikke å tenke på trening når jeg kommer hjem. Og så får jeg mer energi, også til å leke med ungene etter jobb. Jeg trodde syklingen skulle gjøre meg sliten på kvelden, men det er omvendt – den gir en boost gjennom hele dagen, sier Gundersen.

Når hun kommer på jobb, parkerer hun sykkelen trygt i eget parkeringsrom i kjelleren. Og så er det bare å gå rett i en damegarderobe der hun kan henge fra seg våte klær i et eget tørkerom. I dusjen er det såpe og shampoo, og så kan hun tørke seg med håndklær som arbeidsgiveren legger fram og vasker.

Sykkelvennlig arbeidsplass

Både private og offentlige virksomheter har mulighet til å bli sertifisert som sykkelvennlige. De kan oppnå gull-, sølv- eller bronsenivå, alt etter hvor høy score de oppnår.

Hele 40 prosent mener at arbeidsgivere ikke gjør nok for at ansatte skal sykle til jobb.

Ved å legge til rette for at flere sykler til jobb, bidrar virksomheten til å vise miljøansvar og bedre helse hos ansatte, i tillegg til styrket bunnlinje ved reduksjon av sykefravær.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse