loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FILMSTJERNER: Filmen slipper gjennom lys, men ikke varme, forklarer Cato Gjersøe (t.v.) og Peter Motzfeldt.
FILMSTJERNER: Filmen slipper gjennom lys, men ikke varme, forklarer Cato Gjersøe (t.v.) og Peter Motzfeldt.

Tar varmen med solfilm

Georg Mathisen / 2018-05-30 09:37:48

Solfilmen holder storparten av varmen ute. – Vi kommer inn på ettermarkedet og monterer på bygg som har problemer med varmen, sier Peter Motzfeldt i Gjersøe & Partnere.

– Det er god økonomi å holde varmen ute fra bygningen, sier Cato Gjersøe og Peter Motzfeldt. De to partnerne selger solfilm til moderne bygg med store glassflater.

3.300 kvadratmeter

Akerselva Atrium i Oslo sentrum er et eksempel. Det ti etasjer høye kontorbygget til DNB Næringseiendom, med Dagens Næringsliv som største leietaker, var ferdig i 2009. Problemet var varmen.

– De hadde utfordring med lys og varme, som så mange andre. Vi fikk forespørsel om å se på bygget for tre år siden, forteller Motzfeldt.

Gjersøe & Partnere prøvemonterte solfilm på alle vinduene i de to øverste etasjene. Resultatet var bra, så året etterpå ble det film på resten av bygget, også. Alt i alt var det snakk om rundt 3.300 kvadratmeter solfilm.

– Det er ikke gjort noen etterkalkulering av energibruken, men leietakerne viser tommelen opp, konstaterer Peter Motzfeldt.

Ettermarkedet

Han forteller om stort behov i ettermarkedet. Nye bygg bestilles ikke med solfilm. Så viser problemene seg når bygget tas i bruk, og da blir det snakk om ettermontering.

– Tidligere hadde mange solfilmer metallpartikler i seg og krevde etterbehandling. Heldigvis har 3M, som er leverandøren og produsenten vår, kommet med Prestige solfilmserien, som ikke trenger noen etterbehandling, sier han.

Slipper gjennom lyset

Cato Gjersøe forklarer hvordan det er mest varme i det synlige lyset og det infrarøde spekteret.

– Det vi ønsker å gjøre, er å opprettholde det synlige lyset, men samtidig ta så mye av varmen som mulig. Nanoteknologien gjør at vi greier å skille lysstrålene slik at vi slipper gjennom lyset og reflekterer varmen. Derfor er det blitt mer aktuelt å akseptere at hele fasaden kan kles med film,
sier han.

– Dessuten virker produktet 24 timer i døgnet. Du slipper å tenke på når solskjermingen skal tas i bruk og har ingen bekymringer om det blåser, reklamerer Peter Motzfeldt.

Prestige 70X-solfilmen filmen reflekterer cirka 50 prosent av varmen.

– Hvis kunden også plages av for mye lys, så kan en mørkere film være en løsning, understreker han.

Flere store eiendomsforvaltere og store bygg i Oslo er på kundelisten – blant annet Oslo Plaza, som har eldre filmer med metallpartikler, og KPMG-huset.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse