loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
VERKSTED: Frank Robert Solvang har egen plass med gode arbeidsforhold på Kjølberg skole i Fredrikstad. (Foto: Georg Mathisen)

Her er Norges beste vaktmester

Georg Mathisen / 2017-01-24 08:30:57

Frank Robert Solvang er kåret til Norges beste vaktmester. Han passer på Kjølberg skole i Fredrikstad.

– Det er trivelig at elevene bruker navnet mitt og setter pris på meg, sier Frank Robert Solvang.

Da Cramo kåret Norges beste vaktmester, var det 56-åringen i Fredrikstad som fikk flest stemmer. Før og etter kåringen kom mange foreldre bortom når de leverte unger og sa at «Jeg har stemt på deg, Frank!».

Trygghet for elevene

Høydepunktet kom da skolen markerte hederen:

– Elevene avsluttet med å synge Kjølbergsangen for meg. Det var kjempekos.

Forholdet til elevene betyr nemlig mye for Solvang. Han prøver å skape trygghet for dem. Det tror han at sparer skolen for mye. Er det noen som har det vanskelig, går det an å fortelle det til vaktmester Frank.

– Det å skape noe inn mot elevene, det er medisin. Det må til for å få tingene til å fungere, mener han.

To skoler

Frank Robert Solvang har vært vaktmester på Kjølberg skole i 20 år. Siden april i fjor gjør han også samme jobben på Begby skole to og en halv kilometer unna. De fleste vaktmesterne i Fredrikstad kommune har ansvaret for to skoler eller for en skole og et sykehjem. Ingen har bare ett bygg lenger.

– I førsten da at jeg tok over Begby, følte jeg at tiden ikke strakk til. Du bruker litt tid på å bli kjent med bygningene, sier han.

Aldersforskjeller

– Jeg begynner å få litt forhold til elevene på Begby skole, også. Her på Kjølberg spør elevene mer om hva jeg gjør. Står jeg og kapper opp et tre, så vil de vite hva som skjer. Elever i barneskolealder har en tendens til
å spørre. Men Begby er kombinert barne- og ungdomsskole, sier han, og ser at ungdomsskoleelevene må tas på en litt annen måte.

Samtidig har utnevnelsen til Norges beste vaktmester gjort at også Begby-elevene har lært seg hva han heter.

På Kjølberg hjalp fotballen ham med en god start. Han spilte ti sesonger på A-laget til Sellebakk, og flere elever ble overrasket over å se vaktmesteren sin på banen.

Teknisk team

De ansatte på teknisk drift i Fredrikstad føler seg som et team selv om de har ansvaret for hver sine bygg.

– Vi er flinke til å hjelpe hverandre.

Da får du utført jobber bedre og raskere. Dessuten gir det trygghet. Det er jo mye en ikke kan, mener Frank Robert Solvang.

Selv er han egentlig møbelsnekker. Læretiden hadde han på båtbyggeriet på Fredrikstad Mekaniske Verksted.

– I gruppen vår har vi elektrikere, rørleggere – mange typer bakgrunner. Vi pleier ikke å stå fast når vi hjelper hverandre, sier han.

Renholderhjelp

Hver tirsdag er det fellesmøter for å se på hva som må gjøres og planlegge litt større jobber, og i tillegg er det lagt til rette for at de som kan, har felles spisepause på torsdager.

Vaktmesteren setter også pris på den gode hjelpen fra renholderne på skolen. Han rekker ikke å løpe gjennom hele bygningsmassen og sjekke alt hver dag – da hjelper det at renholderen legger igjen en gul lapp og forteller om lyset som mangler eller vasken som er tett.

Utfordringen er snarere å få gjort jobben så lenge det er elever på skolen gjennom hele arbeidsdagen. Planleggingsdager kommer godt med.

– Siste aktivitetsdag på Begby fikk vi malt over veggene. Det gjelder å følge med når det er en sånn type dager, konstaterer han.

Den viktigste belønningen

Cramo premierte vinneren med materiell og leieutstyr for 50.000 kroner øremerket Kjølberg skole. For Frank Robert Solvang selv er den viktigste belønningen en helt annen:

– At alle hilser og snakker til deg, det er litt av belønningen på en slik plass. Jeg tror det er en fordel å bli litt kjent. Men samtidig er jeg ikke så glad i så mye oppmerksomhet, sier Norges beste vaktmester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse