loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SKOLEMESTER: Ove Vigdel gikk tilbake til skolen og vaktmesterjobb som 64-åring.
SKOLEMESTER: Ove Vigdel gikk tilbake til skolen og vaktmesterjobb som 64-åring.

Ny karriere som 64-åring

Georg Mathisen / 2017-05-18 10:08:11

Da oljejobbene forsvant, tok han sluttpakke og ble vaktmester. Ove Vigdel stortrives med ny karriere i en alder der andre førtidspensjonerer seg.

Da krisen kom, var det over 40 år siden han begynte i «oljå». Oljesmellen rammet Rogaland, og mange måtte gå den tunge veien til Nav.

Ove Vigdel arbeidet på land. Første gangen tilbudet om å gå offshore kom, hadde han nytt hus og nyetablert familie. Det fristet ikke da, og siden fortsatte han å arbeide med fast grunn under føttene.

– Jeg var leder i lager og logistikk, så gikk jeg over i «rental»-avdelingen. Veldig givende arbeid, sier han.

Eldste gikk først

I 2015 begynte innskrenkningene. De eldste fikk tilbud først. Ove Vigdel snakker gjerne pent om den tidligere arbeidsgiveren sin, GE Oil & Gas. Han føler at han ble godt behandlet og kunne være trygg på alderdommen. Til og med bonusen for det året han hadde sluttet, fikk han utbetalt, et år senere.

– Jeg gikk i august 2015, forteller han.

Det var fire måneder før han rundet 65 år.

– Jeg hadde ikke tenkt så mye på tiden etterpå. Jeg hadde god lønn nesten et år fremover og tenkte at jeg kunne se hvordan jeg ville trives hjemme med hage og hytte.

Cramo-kåring: Frank Robert Solvang er Norges beste vaktmester

Var dette livet?

1. august, første «pensjonistdag», hadde han spist en god frokost, lest avisen og fruen hadde reist på jobb.

– Da lurte jeg på om det virkelig var dette som var det nye livet. Klokken 09.40, jeg husker det ennå, da ringte jeg Sola kommune. Det er et gamlehjem rett gjennom skogen der jeg bor, og jeg visste at de trengte hjelp med litt utejobbing. Plenklipping, maling og slikt. Jeg følte at det gildeste ville være å ha lite grann å gjøre, sier han.

Kommunen avviste ham slett ikke. Tre uker tok det før han ble oppringt igjen. 15. september stilte han opp første dagen på ny jobb jobb som vaktmester på Haga skole i Tananger.

Bondevett virker

Hit kom han med mye praktisk kunnskap, men lite formelle papirer.

– Du kommer langt med sunt bondevett. Jeg er født bondegutt, forteller Ove Vigdel.

Han begynte arbeidslivet med landbruksredskap, på fabrikken til Kverneland, der også broren arbeidet. Men så kjøpte han tomt og bygde i Tananger, og da ble arbeidsveien lang.

– Jeg begynte i oljå nokså kjapt etter det. Der ble jeg, bare avbrutt av noen år i et bilfirma og et gaffeltruckfirma, forteller han.

Driftsleder

Nå trives han godt i Sola kommune.

– I dag har de jo tatt vekk hederstittelen «vaktmester». Det heter «driftsleder» her. Yrket har forandret seg veldig, sier han.

Ove Vigdel arbeider i kommunens Team Nord, sammen med om lag ti kolleger. Det er ikke «hver plass, sin vaktmester» lenger.

Han har ansvaret for skolen, SFO og et kulturbygg like ved, men samtidig skifter teamet på å ha sonebil og ta seg av oppgaver i hele sonen.

– Vi har både elektrikere og tømrere på teamet. Hvis jeg trenger hjelp til ett eller annet som jeg ikke kan løse selv, har vi spesialister som kan hjelpe, konstaterer han.

Mer fra Rogaland: Tone Carlsen første kvinne med fagbrev som byggdrifter

Programros

Aller mest pris setter han på IK Bygg-programmet som kommunen bruker. Det har han til og med på mobilapp så han kan ta en kikk hvis han er på ferie og kjeder seg.

– Det holder styr på oppgaver og frister, og det står intervaller og er mulig å legge inn kommentarer, viser vaktmesteren.

Nå går han i vikariater, seks måneder om gangen.

– Jeg trives med jobben. Nå går jeg ut juni. Da er det sommerferie. Og hvis jeg skal arbeide videre etter ferien, har jeg forhåpentligvis fått et tilbud før den tid, sier Ove Vigdel.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse