loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FORNØYD: Lars Ole Beichmann i Fagforbundet Oslo gleder seg over at skolene får kommunal vaktmester igjen – neste jobb blir å få flest mulig av dem til å ta fagbrev.
FORNØYD: Lars Ole Beichmann i Fagforbundet Oslo gleder seg over at skolene får kommunal vaktmester igjen – neste jobb blir å få flest mulig av dem til å ta fagbrev.

Skolevaktmestrene tilbake i Oslo

Georg Mathisen / 2018-02-21 09:24:02

Oslo kommune har bestemt seg for at vaktmestrene på skolene skal være ansatt i kommunen. – Endelig har vi fått gjennomslag, sier Lars Ole Beichmann i Fagforbundet.

I 2014 bestemte Oslo kommune seg for å sette ut vaktmestertjenestene på skolene til private. Neas Teknisk Drift – som nå skifter navn til Toma Eiendomsdrift – har ansvaret for om lag hver fjerde skole i hovedstaden.

Nå har byrådet i Oslo bestemt seg for at avtalen ikke skal videreføres.

– For det første er det en forenkling. Gjennom å ha en fast vaktmester slipper skolene å skrive i detalj alt som skal utføres i en kontrakt. For det andre kan vi bruke vaktmestrene som en ressurs i skolen, de blir en del av laget. For det tredje bygger vi kompetanse gjennom tilstedeværelse, sier byråd Inga Marte Thorkildsen (SV) til Klassekampen.

– Faglig bra

Det er Lars Ole Beichmann helt enig i. Han er leder seksjon for samferdsel og teknisk i Fagforbundet Oslo.

– Dette er noe vi har jobbet for lenge. Endelig har vi fått gjennomslag, sier han.

Beichmann er opptatt av det faglige:

– Faglig er dette den beste løsningen. Det tar noen år å lære et bygg. Det å ha folk som går ut og inn og innleide folk, det fungerer dårlig og blir en dårlig løsning både for arbeidsgiver og arbeidstager, sier han.

Fagbrev neste

Fagforbundet hviler ikke på de faglige laurbærene selv om skolevaktmestrene skal tilbake til kommunen. Lars Ole Beichmann snakker varmt for å oppdatere dem i faget:

– Utfordringen videre er å få skolevaktmestrene til å ta byggdrifterfagbrevet. En gammel vaktmester og en ny byggdrifter er to veldig forskjellige ting. Det er forskjell på den kompetansen som trengtes til et gammelt og som trengs til et nytt bygg. Det å få flere til å ta fagbrevet blir jobben til seksjonen vår videre, sier han.

Generelt arbeider Fagforbundet i Oslo for rekommunalisering – det å få tjenestene tilbake til kommuneansatte.

Beichmann peker på renhold i sykehjem, skoler og andre kommunale bygg som et eksempel.

Kan huset

Klassekampen har besøkt Godlia skole som eksempel på gode erfaringer med kommuneansatt vaktmester:

– Det er en stor fordel å ha en vaktmester som kan huset og som er tilgjengelig på skolen hver dag. Det er ikke det samme å bestille tjenester, sier rektor Øyvind Bibow Hansen til avisen.

Han mener det er penger å spare på å vedlikeholde et bygg hele tiden og at det er viktig også for elevene å ha en vaktmester på plass.

Imbran Zenuni, som har vært vaktmester på skolen i fem år, underbygger det:

– Jeg har daglig kontakt med barna. De er så opptatt av å ha en god skole at det er helt utrolig. De gir meg tilbakemeldinger hele tiden. De sier «vaktmester, det er en lampe som ikke fungerer», og slikt, forteller han til Klassekampen.

Avventer avklaringer

Administrerende direktør Arne Rud i Toma Eiendomsdrift – det tidligere Neas – kan ikke si så mye ennå.

– Vi har avtale med Undervisningsbygg og forholder oss til den, og så kommer det avklaringer. Det er for tidlig å si hva som skjer med fremdriften her, sier Rud.

– Vi er en profesjonell aktør på eiendomsdrift med et godt fagmiljø som kreves på dagens bygg. Dette gjør at skolene driftes på en god måte i dag. Flere og flere eiendomsbesittere velger å bruke profesjonelle aktører på eiendomsdrift. Vi må forholde oss til at de ikke ønsker denne løsningen i dette tilfellet, kommenterer han.

Toma Eiendomsdrift har rundt 50 personer i jobb for Oslo kommunes selskap Undervisningsbygg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse