loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
LÆRLINGKJEFT: Svein Morten Sørensen bruker kjeft på kommunene: De må ta ansvar og ta inn byggdrifterlærlinger, sier han. (Begge foto: Georg Mathisen)

Kø for fagbrev som byggdrifter

Georg Mathisen / 2017-01-16 14:02:31

To og et halvt år etter at byggdrift ble eget fag står kandidatene i kø for å få avlagt fagprøve. Fagforbundet etterlyser kommuner som tar inn lærlinger.

– Private har tatt ballen allerede; nå må kommunene på banen, mener Svein Morten Sørensen.

Han sitter i styret for seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet og har vært forbundets mann i arbeidet med å få på plass byggdrifterfaget.

Over 40 år

Det tok over 40 år fra det daværende Norsk Kommuneforbund begynte å arbeide for en egen fagopplæring til læreplanen og tilbudet var på plass. Sørensen drar gjerne linjene tilbake til den gangen vaktmesteren – pedellen – vanligvis var bonde og hadde nok skog til å holde en skole med ved, fyre i ovnen og tjærebre skolebygningen, mens kona gjorde vaskejobben på skolen.

– Før og etter krigen kom vannbåren varme og oljekjeler, og da var rekrutteringen til vaktmesteryrket gamle skipsmekanikere med dampkompetanse, forklarer han.

Så kom rørleggeren, elektrikeren og automatikeren. Men noe eget vaktmesterfag eller byggdrifterfag ble det ikke.

Trygg på prøve

– For ti–femten år siden utkrystalliserte det seg en vei der det å drifte bygg var noe som tømreren eller elektrikeren ikke hadde kompetansen på i særlig stor grad, sier Svein Morten Sørensen.

Dermed tok Fagforbundet tak i fagbrevforslaget igjen, og i 2014 var ordningen der.

– Det het seg at den skal være på prøve i seks år. Men med de tallene og den veksten vi ser nå, tror jeg ikke det er noe farlig å bli vurdert, mener han.

Flere hundre på kurs

Rådgiver Jarle Kristoffersen i Fagforbundet bekrefter den store interessen for byggdrifterutdanningen. – I flere fylker har det vært kø for å få avlagt fagprøve, forteller han.

Nøyaktige tall tall fra siste skoleår kommer i februar.

– I 2014–15 var det ti som tok fagbrevet. Det er mange flere nå. Flere aktører arrangerer eksamensforberedende kurs, understreker Kristoffersen, som forteller at flere hundre har deltatt på kurs.

Aha-opplevelser

Prøvenemndene har vært en utfordring, konstaterer Svein Morten Sørensen. Selv leder han prøvenemnda i Vestfold. Den har måttet gjøre en jobb i Østfold, også, nå i begynnelsen.

– På landsbasis er det cirka 200 som har bestått fagprøven nå. Jeg vil anta at de aller fleste av dem er praksiskandidater, sier han.

Sørensen ser at veldig mange har fått systematisert og dokumentert den kunnskapen de faktisk har hatt.

– Men ganske mange har også fått seg noen aha-opplevelser. Da går det først og fremst på kravene til FDV og dokumentasjon, sier han.

Ikke fornøyde med teori

Ennå er faget nytt og det er lite litteratur som er utviklet spesielt for byggdrifteren. Noen av dem som har gått opp til prøve hittil, melder fra om at de mener at det er litt dårlig kvalitet på den teoretiske delen.

– På det andre området der det må til mer utvikling, må jeg kjefte på kommunene, sier Fagforbundets mann:

– Kommunene er den største arbeidsgiveren og har flest vaktmestere. Det vil være naturlig at kommunene også tar inn lærlinger og blir lærebedrifter. Men det har kommunene veldig lite erfaring med utenfor helsesektoren. Private har allerede tatt ballen, men her må kommunene også på banen, sier Svein Morten Sørensen.

Byggdrift lærling 2 1520MÅ VENTE: – I flere fylker har det vært kø for å få avlagt fagprøve, sier rådgiver Jarle Kristoffersen i Fagforbundet

Fakta om byggdrifterfaget

 • Læreplanen i byggdrifterfaget ble gjeldende fra 1.august 2014.
 • Byggdrifterfaget tilhører utdanningsprogrammet for bygg- og anleggsteknikk.
 • Byggdrifterfaget følger et særløp (1+3) hvor elever i faget må følge Vg1 bygg- og anleggsteknikk i skole første året og deretter gjennomføre tre års opplæring i bedrift før de kan avlegge fagprøven. Personer med mer enn fem års relevant praksis kan melde seg opp til og avlegge fagprøve som praksiskandidat når de har bestått en yrkesteoretisk eksamen.

3 svar til “Kø for fagbrev som byggdrifter”

 1. Stig Larsen sier:

  Jeg har tatt byggdrifter eksamen teoretisk del. Lurer på hvor jeg melder meg opp til fagprøve.
  Finner ikke noe skjema.
  Mvh
  Stig Larsen

 2. Daniel Redergård sier:

  Praksiskandidater kan avlegge fag- og svenneprøve på bakgrunn av lang og allsidig praksis i et yrke. For å gå opp til fag- eller svenneprøve som praksiskandidat må du ha 25 % lengre praksis enn en lærling.
  Hvis du har jobbet i hundre prosent stilling i fem år og bestått en teoretisk Vg3-eksamen kan du melde deg opp til fag- eller svenneprøve.

  Oppmelding til fagprøve skjer til det fylket du er bosatt. Skjema og informasjon finner du på respektive sider:

  https://www.oslo.kommune.no/skole-og-utdanning/fag-og-yrkesopplaring/praksiskandidat/

  http://www.akershus.no/ansvarsomrader/opplering/opplering-i-bedrift/fagbrev-som-voksen/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse