loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
70-TALLS: Det er slett ikke alt som er nytt nede i teknisk rom på Klepp rådhus. Tone Carlsen kjenner bygget godt og oppdager tidlig om det er noen problemer.
70-TALLS: Det er slett ikke alt som er nytt nede i teknisk rom på Klepp rådhus. Tone Carlsen kjenner bygget godt og oppdager tidlig om det er noen problemer.

Fagbrevets førstedame

Georg Mathisen / 2017-05-04 12:43:31

Hun er første kvinne i Rogaland med fagbrev som byggdrifter. – Jeg anbefaler alle å ta det, og håper vi får lønn for det etter hvert, sier Tone Carlsen på Klepp rådhus.

To–tre kvelder på skolen hver uke, avsluttende eksamen, og hele tiden ved siden av full jobb. Tone Carlsen har lagt ned litt av en innsats for å få fagbrevet som byggdrifter og gjort alt på egen fritid og for egen regning.

Læring

– Jeg får jo det spørsmålet hele tiden: «Hvorfor gjorde du det når du ikke får lønn for det?». Per i dag er det slik, det er riktig – vi får ikke noe ekstra betalt for å ha fagbrevet. Men det var ikke derfor jeg tok det; jeg tok det for påfyll og læring, sier Carlsen.

Hun håper at Fagforbundet klarer å ta tak i saken og få gjennomslag slik at det blir ekstra betalt for å ha fagbrevet. Likevel vil hun ikke skryte så mye av sin egen innsats:

– Det gikk jo bare godt. Ungene er utvokste, og jeg har alltid likt å få litt påfyll. Samtidig ser jeg jo at det er litt tyngre å få stoffet til å sitte nå enn det var før, så jeg tror nok ikke jeg kommer til å ta mer skole, sier Tone Carlsen.

17 utdanner seg til byggdriftere: Fyller Kirkenes med fagbrev

Omsorgsarbeider

Hun begynte i arbeidslivet med et helt annet fagbrev. Som omsorgsarbeider.

– Men drift har alltid ligget for meg. Jeg har stått på linjene hos Block Watne, jeg har vært kranfører, og jeg har vært arbeidsleder på treavdelingen hos Jæren Industripartner, forteller hun.

Det er en bedrift der folk med nedsatt arbeidsevne får hjelp inn i arbeidslivet. Kombinasjonen av omsorgsfagbrev og teknisk bakgrunn var ideell. Omsorgsbakgrunnen er ikke dum når hun er vaktmester i kommunen, heller:

– Når du kommer i en skole eller en barnehage, for eksempel, er det godt at du kan møte ungene på en grei måte, sier Carlsen.

Aha-opplevelser

Hun kjente at hun kom litt til kort på de tekniske tingene. Derfor satset hun på fagbrevet.

– Jeg har dratt med meg litt ideer og lovverk på jobb, så jeg tror vi har fått litt aha-opplevelser hele gjengen, smiler hun.

Til daglig holder hun til på rådhuset, og hun synes det er greit å sitte tett på sjefene. I et fellesskap med rundt 20 driftere blir det mye samarbeid med kollegene andre steder i jærkommunen, også.

– Rådhuset er bygd i 1974. Ventilasjonen fungerer ikke helt som den skal etter dagens krav, det er noen lekkasjer på bygget – det er et spennende og lærerikt sted å arbeide. Jeg har gjerne en plan om å få gjort enkelte ting i løpet av en dag, men det kan fort skjære seg. Plutselig er det et toalett som er i stykker eller fullt eller andre akutte ting, konstaterer Tone Carlsen.

God start for ferskt fag: 154 byggdriftere så langt

Hver sine bygg

Kollegene har et samlingssted der de spiser lunsj, oppdaterer hverandre og diskuterer om noen trenger hjelp.

– Vi har valgt å gjøre det sånn at vi har egne bygg. Jeg vet at andre kommuner gjør det på andre måter, men da får de ikke det eierforholdet til bygget som vi gjør, vi som ser det hele tiden. Er det svakheter kan vi komme ting i forkjøpet, konstaterer hun.

Nå er hun første kvinne i Rogaland med fagbrev som byggdrifter.

– Jeg anbefaler alle å ta fagbrev, sier Carlsen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse