loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
TAR FAGBREV: Steinar A. Erlandsen (fra venstre), Stig Bratbakk og Tor Inge Johnsen tar fagbrevet sammen på Kirkenes videregående skole.
TAR FAGBREV: Steinar A. Erlandsen (fra venstre), Stig Bratbakk og Tor Inge Johnsen tar fagbrevet sammen på Kirkenes videregående skole.

Fyller Kirkenes med fagbrev

Georg Mathisen / 2017-04-18 09:19:34

– Det er bra for byggeierne at vi gjør dette, slik at vi klarer å ta vare på byggene deres, oppsummerer Tor Inge Johnsen. Han er en av 17 vaktmestre i Kirkenes som er i gang med fagbrev som byggdriftere.

Det er onsdag. 12 ungdommer får fag- og svennebrev i sju fag. Fagopplæringen står sterkt i Kirkenes.

Men den høytidelige utdelingen blir likevel bare småtteri mot det som skjer i byggdrifterfaget to dager senere. Fredagen etter er nemlig 17 voksne vaktmestre samlet for å lære mer og formalisere det de kan.

Fagbrev neste vår

Vaktmestrene og arbeidsgiverne i Kirkenes er nemlig temmelig enige: Fagbrev er veien å gå. Det er den innstillingen Johnsen beskriver. Han er teknisk sjef på Thon Hotel Kirkenes, med ansvar også for Amfi-senteret i byen.

På kurset for byggdriftere har de to fra Thon selskap av mannsterke delegasjoner fra Sør-Varanger kommune og det kommunale selskapet Barentshallene – men her er alle fra Forsvaret til Esso representert.

– Målet er å la voksne vaktmestre få øve seg opp til å klare skriftlig teorieksamen i desember slik at de kan ta den praktiske prøven til våren, forteller Kjetil Langseth.

Han er Opus-leder på Kirkenes videre­gående skole – det vil si at han er ansvarlig for kurs og videregående opplæring for voksne.

God start for nytt fag: 154 har tatt fagprøven

Motiverte voksne

– Vi har kjøpt inn brevkurs slik at deltagerne kan jobbe gruppevis med å sende inn oppgaver. Ved siden av det får de treffes en hel skoledag i måneden, sier Langseth.

Da blir det tid til temaforedrag. Når Byggdrifteren besøker skolen, har Hans Sæther i Multiconsult og Knut G. Breivik i Forsvarsbygg snakket om byggeteknikk med materialkunnskap. Det faller i smak:

– Vi som er litt eldre, er mer motiverte til å ta til oss kunnskap sammenlignet med de yngre som har gått på skole halve livet før de kan begynne å arbeide, sier Steinar A. Erlandsen, teknisk driftsleder for Barentshallene.

Nye løsninger

Den nye kunnskapen trengs:

– Det kommer så mange tekniske løsninger som er nye. Jeg lærer noe nytt hver eneste dag, konstaterer vaktmester Stig Bratbakk på Kirkenes barne- og ungdomsskole.

Han har vært kontrollromoperatør hos AS Sydvaranger. I den tidligere hjørne­steinsbedriften har Tor Inge Johnsen og Steinar A. Erlandsen arbeidet en gang, også.

Erlandsen har fagbrev som industrimekaniker og industrirørlegger. Johnsen er gammel bilmekaniker som arbeidet i entreprenørkonsernet Consto da Thon-hotellet ble bygd, og som ble igjen på hotellet da byggejobben var gjort.

Men nå er de altså i gang med fagbrevet som passer til den jobben de gjør.

Aldri utlært

– Det er mye som vi har vært borti, men det er lærerikt, sier Bratbakk.

– Dette spisser kompetansen på det vi gjør, konstaterer Johnsen.

– Dessuten blir du aldri utlært!

– Når arbeidet er utfordrende hele tiden, det er da du har det godt, sier Erlandsen.

I en hverdag der mer og mer skal dokumenteres, kommer også fagbrevet til nytte. Nå håper de at det første kurset skal føre til flere og at alle byggdrifterne i Kirkenes får anledning til å ta fagbrev.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse