loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
GLAD: Svein Morten Sørensen i Fagforbundet gleder seg den gode starten for den ferske yrkesutdanningen i byggdrifterfaget. (Foto: Georg Mathisen)

God start for byggdrifterfaget

Arne Kongsnes / 2017-02-10 13:50:35

Læreplanen kom i 2014. Hittil har 154 bestått fagprøven i byggdrifterfaget.

– Veien var mot eget lærefag var lang. Derfor er det med stor glede at vi noterer oss at 154 stykker hittil har bestått fagprøven i faget. Dette er bare starten, for i skrivende stund er det mange som har påbegynt eksamensforberedende kurs, forteller Svein Morten Sørensen, leder for prøvenemda i Vestfold og styremedlem i seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet.

Sørensen har vært forbundets mann i arbeidet med å få på plass byggdrifterfaget som eget lærefag i fag- og yrkesopplæringen.

Løft i 2016

I skoleåret 2014-2015 bestod 10 kandidater fagprøven, fordelt på 8 menn og 2 kvinner.

I fjor kom det store hoppet med 144 beståtte fagprøver per 1. oktober, ifølge nye tall fra Utdanningsdirektoratet. Også her dominerer menn stort med 142 av de 144 beståtte fagprøvene.

Fagforbundet er ikke overrasket over mannsdominansen siden mange av prøvene er avlagt av praksiskandidater, altså folk med lang erfaring som for eksempel vaktmestere, der det tradisjonelt har vært langt mellom kvinnene.

Tiltrekker seg unge

Det er ikke bare antallet beståtte prøver som gleder Sørensen.

– Vi gleder oss også over at at faget tiltrekker seg ungdom. Det var pr. 1. oktober 2016 totalt 86 løpende lærekontrakter i byggdrifterfaget. Av disse var 48 formidlet til lærlinger med ungdomsrett. Det er også svært positivt at hele 68 av 86 lærekontrakter er inngått i kommunesektoren, sier han.

LES MER: Etterlyser flere læreplasser i kommunene

Fakta om byggdrifterfaget

  • Læreplanen i byggdrifterfaget ble gjeldende fra 1.august 2014.
  • Byggdrifterfaget tilhører utdanningsprogrammet for bygg- og anleggsteknikk.
  • Byggdrifterfaget følger et særløp (1+3) hvor elever i faget må følge Vg1 bygg- og anleggsteknikk i skole første året og deretter gjennomføre tre års opplæring i bedrift før de kan avlegge fagprøven. Personer med mer enn fem års relevant praksis kan melde seg opp til og avlegge fagprøve som praksiskandidat når de har bestått en yrkesteoretisk eksamen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse