loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SAMARBEIDER GODT: Områdeleder Geir Skaldebø (til venstre) og lærling Christian Lie. (Foto: André Strand, AFK eiendom FKF)
SAMARBEIDER GODT: Områdeleder Geir Skaldebø (til venstre) og lærling Christian Lie. (Foto: André Strand, AFK eiendom FKF)

Rekrutterer byggdrifterlærlinger

/ 2017-12-05 15:22:38

AFK eiendom FKF er lærlingbedrift for byggdrifterfaget. På Utdanningstorget i Lillestrøm jaktet de på flere.

Arrangementet gikk av stabelen 29.-30. november.

Foretaket ble godkjent som lærlingebedrift innen byggdrifterfaget i 2015 og har en målsetting om å ha inntil ti lærlinger i arbeid og opplæring.

Viktig arena

AFK eiendom FKF, som er 100 prosent eid av fylkeskommunen, ser det som en del av sitt samfunnsoppdrag å tilby lærlinger praksisplass i foretaket og jobber aktivt med å rekruttere nye lærlinger på skolene.

Utdanningstorget er en viktig arena for å nå ungdommer som søker informasjon og veiledning om videregående utdanning. Derfor har det vært viktig for foretaket å være representert her.

Byggdrifterfaget ble godkjent som eget lærefag i 2013, og er derfor et relativt nytt fag. Elevene følger Vg1 bygg- og anleggsteknikk første året. Deretter gjennomføres tre års opplæring i bedrift før de kan avlegge fagprøve.

Christian Lie begynte som lærling i foretaket i august 2016 og er fra foretakets første lærlingkull. Sammen med områdeleder og driftsoperatør på Nannestad vgs, Geir Skaldebø, ønsker de velkommen nysgjerrige foreldre og elever.

– Hvordan skal du inspirere elever som kommer innom, Christian?

– Jeg sier som sant er, at jobben er veldig variert og fin. At den er perfekt for deg som trives med å møte mange mennesker – elever, lærere, entreprenører, og som trives med å ha mye å gjøre. Det er en veldig variert jobb, med mange ulike arbeidsoppgaver.

God mottakelse

Christian sier at han har blitt tatt godt imot på skolen og at elever og lærere er veldig takknemlig for hjelpen de får.

– Det er ekstra givende å se at man gjør en forskjell, sier Christian.

– Hvilke konkrete oppgaver består en vanlig arbeidsdag i?

– Den går gjerne ut på å jobbe med brannsikring og overvåke ventilasjonsanlegget og energiforbruket på SD-anlegget, at det er riktig temperatur på luft og vann, god luftkvalitet, også videre. Vi har jo en målsetting om å kutte ned på energiforbruket, slik at avtrykket på klima og miljø blir minimalt, og det jobber vi med hver dag, svarer Christian.

VIKTIG VERKTØY: Lesebrett kan for eksempel overvåke SD-anlegget.VIKTIG VERKTØY: Lesebrett kan for eksempel overvåke SD-anlegget.

– Heldigvis har vi moderne hjelpemidler, som dette lesebrettet med et program hvor vi kan overvåke SD-anlegget døgnet rundt og hvor som helst. Med denne har vi full kontroll. Her kan man for eksempel se posisjonen på et spjeld inne på et rom, og med en gang finne ut om det er årsaken til verdiene vi ser. På den måten bruker vi minimalt med tid til problemsøking og kan rette opp i feil med en gang. Veldig effektivt, sier Geir.

Mer tekniske bygg

– Men selv med moderne hjelpemidler, er det viktig at man vet hvordan man leser gamle tegninger, som en back-up. Det er også Geir veldig opptatt av, sier Christian.

– Hvilken bakgrunn bør man ha for å jobbe som driftsoperatør?

– Byggene har blitt veldig teknisk avanserte. Derfor er det mindre bruk for folk som typisk har erfaring og interesse fra snekkerfaget, som er nyttig for en vaktmester. Det er mer behov for folk som er datakyndige og kan elektro eller teknikk, sier Geir.

Trives sammen

Det var bare tilfeldigheter som gjorde at Christian ble lærling i byggdrifterfaget. Christian fikk ikke lærlingplass som heismontør. Da ble Geir, som bor i nabohuset, redningen.

– Faren min stod og pratet helt tilfeldig med Geir, og fikk vite at det var ledig plass i AFK eiendom. Han tipset meg om det, og jeg trengte ikke lang betenkningstid. Allerede dagen etter banka jeg på døra til Geir, sier Christian.

– Hvordan er samarbeidet mellom dere to i dag?

– Det går egentlig veldig bra. Vi har lært hverandre godt å kjenne og jeg er veldig glad for å ha Geir som sjef.

– Det sier du vel bare fordi han står her…

 Ja, men jeg mener det faktisk. Han er veldig streng og sier ting som det er. Han har ikke tatt i meg med silkehansker, i det hele tatt, og har kasta meg ut i det. Men det er jo sånn man lærer. Så det har jeg bare satt pris på. Da vet man jo også hva man går til.

– Hvordan har det vært for deg, Geir?

– Det har vært en stor omstilling – et kultursjokk, egentlig. Å plutselig ha en person så tett inn på seg, er en tilvenningssak. Men jeg må innrømme at jeg har mye glede av det også.

– Hva har vært den største utfordringen?

– Når man får spørsmål om alt mulig, så må man jo tenkte gjennom ting. Hvorfor vi gjør det ene og det andre. Jeg har vært nødt til å prøve å se ting fra Christians ståsted, ut fra hans kunnskapsnivå. Det har vært en utfordring, men jeg har også selv lært av det, sier Geir.

Riktig tid, klær og verktøy

– Hva er det viktigste han forventer av deg, Christian?

– At jeg møter opp i tide på jobb, riktig antrukket og med verktøyene jeg trenger.

– Har du lyst å jobbe fast som driftsoperatør?

– Absolutt.

Utdanningstorget blir arrangert av Veiledningssentret Romerike i samarbeid med de videregående skolene i Akershus.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse