loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
TRIVES: De setter ekstra stor pris på muligheten til å slå av en prat med brukerne. Siv Elin Sletvold (til venstre) elsker barnehagebarn, mens Helen Mari Caronte Grønland gleder seg over å snakke med sykehjemsbeboerne. Her er de i teknisk rom i Buran sykehjem.
TRIVES: De setter ekstra stor pris på muligheten til å slå av en prat med brukerne. Siv Elin Sletvold (til venstre) elsker barnehagebarn, mens Helen Mari Caronte Grønland gleder seg over å snakke med sykehjemsbeboerne. Her er de i teknisk rom i Buran sykehjem.

– Vi står sterkt når vi skal søke

Georg Mathisen / 2017-03-23 09:00:12

Siv Elin Sletvold og Helen Mari Caronte Grønland trives som byggdrifterlærlinger i Trondheim eiendom og mener de vil stå sterkt som jobbsøkere.

–I løpet av året skal 20–30 av drøyt 100 ansatte ha tatt fagbrev i byggdrifterfaget, sier Torbjørn Thoresen, driftssjef i Trondheim eiendom.

Det kommunale selskapet satser på fagbrev.

– Nå må kommunene på banen og ta inn lærlinger, oppfordret Svein Morten Sørensen i Fagforbundet tidligere i år. I Trondheim får han gehør.

– Vi visste ikke hva vi gikk til da vi begynte og har laget hele opplegget selv. Men nå er alt laget og dokumentert så vi bare kan justere før vi tar inn nye lærlinger, sier Thoresen.

Først ute

Helen Mari Caronte Grønland og Siv Elin Sletvold er nemlig først ut. De to 22-åringene har arbeidet med litt av hvert etter at de tok bygg- og anleggsteknikk på videregående skole.

Sletvold blant annet som murer, Grønland som maler og portør. Nå føler de at de har funnet riktig yrke.

– Det er så variert. Ingen dager er like. Det er spennende, og vi lærer noe nytt hver dag, sier de to.

Ferskt fag: Hittil har 154 bestått fagprøven i byggdrifterfaget

Rekrutterer

De trives så godt i faget at de bidrar aktivt til å rekruttere flere.

– Vi reiser rundt på skoler og snakker med tiendeklassinger, og vi har hatt speeddating med rådgivere. Vi håper det er flere som søker læreplass, sier de.

Foreløpig er det ikke alle som forstår hva en byggdrifter egentlig er, sier Helen Mari Caronte Grønland.

– Men vi er kommet oss litt bort fra vaktmesteryrket og over til et fag som er mye mer teknisk, sier Siv Elin Sletvold.

Prateglade

De er enige om at det er en viktig og trivelig del av jobben rett og slett å snakke med folk. Men hvem som er aller triveligst, der har de litt forskjellig smak.

– Når jeg kommer i barnehagen, må jeg ta meg god tid. Ungene står rundt meg og vil prate. Jeg elsker det, sier Siv Elin Sletvold.

– Det er så koselig å komme på sykehjemmet. De eldre kjenner deg igjen og setter pris på en prat, sier Helen Mari Caronte Grønland.

Enten det er de eldre på sykehjemmet eller barna i barnehagen prøver de å ta seg tid til å sette seg ned og snakke.

– Det er koselig å bli kjent med brukerne, men det er også viktig. Da blir det så mye enklere for dem å spørre og fortelle, fastslår de to lærlingene.

Former læretiden selv

De håper å få fortsette i Trondheim eiendom når de har fagbrevet på plass. Gjerne sammen med favorittbrukerne – en byggdrifter kan for eksempel ha 14 barnehager eller tre–fire sykehjem på listen sin.

Gruppene er veldig sammensveiset. Det er aldri noe problem å få hjelp, selv om de har kommet så langt i læretiden at de arbeider mye selvstendig.

– Løpet har ikke vært lagt opp før vi kom. Vi blir med og ser hva som er best, og vi arbeider på de tekniske rommene som er best for opplæringen vår, forteller de, og er veldig glad for å få være de første og få muligheten til å være med og forme sin egen læretid.

– Stiller sterkt

– Vi føler oss ikke som typiske lærlinger som blir satt til skitarbeidet. Her er vi i første rekke også når det er snakk om opplæring og kurs.

Teoriprøven har de bestått, og i september er det lagt opp til fagprøve.

– Vi stiller jo ganske sterkt når vi skal søke jobb etterpå. Det skal mye til for at vi ikke får det, mener Helen Mari Caronte Grønland og Siv Elin Sletvold.

Det er driftssjef Torbjørn Thoresen enig i. I tillegg til å ta inn nye lærlinger satser Trondheim eiendom på fagbrev til mange av de erfarne byggdrifterne som kan faget, men ikke har den formelle dokumentasjonen ennå. Arbeidet er i gang for å se på lønnsbetingelsene, også.

Tar inn flere lærlinger

– Fagforbundet ser på fagstigen og om byggdrifterne skal få bedre betalt enn andre fag. Tømrerne må ha opplæring i teknisk, elektrikerne må ha tømreropplæring, men byggdrifterne kan mye om alt, sier Torbjørn Thoresen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse