loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
Mathias Kolstad er glad for at han begynte i lære som byggdrifter på Re videregående skole. - Her trives jeg og jeg ser fram til tre år i lære på skolen, sier Norges første lærling i driftsteknikerfaget. (Foto: Hege Heløe)

Norges første byggdrift-lærling

Jan Erik Røine / 2016-02-10 14:30:15

17 år gamle Mathias Kolstad er Norges første lærling i byggdrift. Han ser fram til tre år i lære ved Re videregående skole.

Mathias Kolstad kommer mot oss med lange og taktfaste skritt gjennom korridoren på Re videregående skole i Vestfold. Han har på seg snekkershorts og t-skjorte. Lærlingen smiler bredt og hilser høflig på hovedtillitsvalgt i Re kommune, Bente Bøe og undertegnede. Den høyreiste ungdommen gir et veldig godt inntrykk og ser umiddelbart ut til å være en god ambassadør for sitt framtidige yrke.

Stortrives på jobb

Mathias er et eneste stort smil da han får spørsmål om han trives med valget om å gå i lære som byggdrifter.

– Jeg stortrives. Det er hyggelige kolleger her og jeg blir fulgt godt opp av veileder og av rektor, forteller den unge lærlingen.

Veilederen hans har ferie, så alle henvender seg til Mathias for å få ordnet saker. Da Delta var på besøk, var det mange foreldremøter som skulle forberedes. Det er Mathias som ordner lokalene med både bord, stoler og sørger for at det er nok kaffe. Ingen oppgave er for stor, ingen for liten for en framtidig driftstekniker.

Mens han går gjennom skolens korridorer, så får han flere spørsmål fra personalet. Mathias svarer alle så godt han kan. Noe må han komme tilbake til. Han ber de skrive oppdragene i den gule boka. Det er her lærere og personalet skriver opp hva som må ordnes.

– Det er veldig greit for meg også å se i boka hva som skal gjøres. Jeg har fått noen spørsmål som jeg har måttet gå noen runder for å få ordnet opp. Det er likevel gøy å få prøvd seg. Det gjelder å ha en positiv innstilling, sier han overbevisende.

Rektor storfornøyd med lærlingen

Mathias Kolstad har lagt bak seg ett år ved Bygg og anlegg på samme skole som han har fått læreplass. Han er godt fornøyd med å være på skolen, hvor han er et kjent fjes. Han forteller at han har varierte oppgaver ved skolen. Han har vært gjennom mange «yrker» i løpet av knappe åtte uker i lære.

Rektor Camilla Reidunsdatter Andreassen er full av lovord om lærlingen. Hun har ukentlige møter hvor hun gir oppfølging. På de åtte ukene Mathias har vært i lære som byggdrifter, så har han rukket å bli godt kjent med kollegiet.

– Han er dyktig. Vårt inntrykk av han er svært bra og vi er veldig, veldig godt fornøyd, understreker rektor.

For å ytterligere forsterke hva hun mener, så forteller hun at lærlingen deres både er høflig, blid og lett og prate med.

– Han har veldig stor goodwill hos personalet, sier Andreassen.

Blir testet av veileder

– Hvordan har det seg til at du valgte å gå videre på byggdrift?

– For å være helt ærlig så var planen min å gå Klima, energi og miljøteknikk (KEM) på Ferder vgs. Jeg har en stor drøm om å bli brannmann, og forhørte meg om det kunne passe med bakgrunn fra KEM, og det var det. Siden ble jeg tipset av en lærer om å søke meg til byggdrift. Jeg forhørte meg om det kunne passe å ha dette fagbrevet i bunn for å gå videre til brannmann. Det viste seg at byggdrifter var veldig aktuell bakgrunn for å gå videre som brannmann, sier Mathias.

Han er glad for at han valgte å gå videre på byggdrift. Det er en vei inn til flere yrker. Med fagbrev i bunn har man mange muligheter.

Teknisk leder Arild Andreassen har ansvaret for opplæringen av Mathias.

– Arild har fulgt meg godt opp. Han har stadig små prøver som jeg skal gjennomføre og tester meg underveis. Han vil at jeg skal lære mest mulig. Nå har jeg fått litt mer frie tøyler, sier Mathias.

Skuespillerspire

Når han ikke er å finne på Re videregående skole, så er han gjerne i kassa på Maxbo. Han er også amatørskuespiller ved Sjøbodteateret i Tønsberg. Ambisjonene om å bli profesjonell skuespiller er justert ned, men han trives godt på scenen.

Mathias er glad for erfaringen han har fått ved å være skuespiller. Det er mange teknikker som han har lært der som kan brukes i jobben som driftstekniker.

– Hele skolen er min kunde. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle ha så mye med lærere å gjøre i denne jobben, men det er jo bare hyggelig, sier Mathias Kolstad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse