loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SOLCELLETAK: Slik skal det nye solcelletaket på Holmlia skole se ut. (Illustrasjon: Marion Gardette, Arkitektskap)
SOLCELLETAK: Slik skal det nye solcelletaket på Holmlia skole se ut. (Illustrasjon: Marion Gardette, Arkitektskap)

Holmlia skole skal halvere energibruken

/ 2017-11-30 08:58:19

Klimaetaten i Oslo kommune har bevilget 3,9 millioner kroner til solceller og energilagring på Holmlia skole.

Klimaetaten i Oslo kommune har et budsjett som deler ut penger til klimareduserende tiltak.

Egnet for solceller

Miljørådgiver Bodil Motzke i Undervisningsbygg vurderte Holmlia skole som en god kandidat for støtte fra budsjettet, og sendte inn en søknad for skolen på vårparten i år. Holmlia skole har behov for oppgradering av teknisk anlegg og nytt tak.

Taket egner seg bra for solceller, og var derfor et godt tiltak for å få ned energiforbruket på skolen. Søknaden ble innvilget.

– Dette var gøy for Holmlia skole! 3,9 millioner vil være et godt bidrag for solcelleanlegget og energilagringen, forteller Bodil.

Nye utdelinger fra Klimaetaten

Oslo kommune har en utbredt grønn strategi, men Klimaetatens utdelinger er noe helt nytt.

–Bevilgningen til Holmlia skole er et konkret tiltak som viser handlekraft i satsingen på ny fornybar energi, sier Bodil.

Kutter til 230.000 kWh i året

Energiforbruket på Holmlia skole var i 2016, på ca. 500.000 kWh i året. Dette reduseres med hele 20 prosent ved å gjennomføre tiltaket på bygget som etterisolering og mer energieffektive ventilasjonsanlegg.

– Ved i tillegg å montere solceller på taket reduseres energiforbruket ned til 230.000 kWh i året, som er over en halvering av energiforbruket, sier Bodil Motzke.

Forsyner også naboskolen

Solcellene på Holmlia skole er plassert på taket av de to skolebygningene, hvor deler av anlegget vil levere produsert strøm til eget forbruk på Holmlia skole, mens andre deler av solcelleanlegget vil produsere strøm til naboskolen, Lusetjern skole.

Overskuddsenergi fra solcelleanlegget vil bli levert på nett eller lagret på bygget.

Utfordrer bransjen

Overskuddsenergi fra solceller vil for øvrig være et tema ved Dialogkonferansen som planlegges på nyåret, hvor Undervisningsbygg ønsker å utfordre markedet på gode og miljøvennlige løsninger for bruk eller lagring av overskuddsenergien.

Skolebygg som har stengt om sommeren, men også i helger vil ha overskudd av energi som ikke benyttes på eget bygg. I Dialogkonferansen vil Undervisningsbygg sammen med andre kommuner og statlige foretak være i dialog med leverandørmarkedet for å lete etter innovative løsninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse