loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
NYGAMMELT: Norges eldste domkirke skal utstyres med nytt varme- og klimaanlegg. Kommunen ønsker seg en sprek løsning som passer et fredet kulturminne. (Foto. Shutterstock) .
NYGAMMELT: Norges eldste domkirke skal utstyres med nytt varme- og klimaanlegg. Kommunen ønsker seg en sprek løsning som passer et fredet kulturminne. (Foto. Shutterstock) .

Jakter spreke klimaløsninger

Georg Mathisen / 2017-10-24 08:24:39

Sangere som må øve i åtte varmegrader og luftfuktighet som er så ustabil at prekestol og tavler fra 1600-tallet lider. Stavanger domkirke jakter på spreke inneklimaløsninger.

Kirken, den er et gammelt hus – men i domkirken i Stavanger er det mer enn veggene som sliter med alderen. Kulde og inneklima skaper problemer for både mennesker og kunst.

Iskaldt

I fjor vinter ble det så kaldt at folk måtte droppe gudstjenestene og holde seg hjemme. Kor som øvde i kirken, hadde problemer med å stå stille når innetemperaturen sank til åtte grader.
Men nå skal noe skje, både midlertidig og på lengre sikt.

– Vi sliter med eksisterende anlegg. Det skaper forferdelig inneklima, konstaterer prosjektleder Britta Goldberg i Stavanger kommune.

Nå er det panelovner som varmer opp domkirken. Mange av dem er montert høyt oppe i taket, opptil 20 meter over benkene.

– De trenger enormt mye energi samtidig som de fungerer dårlig, sier Goldberg.

Midlertidig SD-anlegg

Et midlertidig SD-anlegg er på plass for å kunne styre temperaturen bedre. Rundt 20 målere er installert rundt i kirken for å se på hvordan varmen fordeler seg og hvor lang tid den bruker på å komme ned fra ovnene.

– Det vi har sett med målerne og SD-anlegget, er at bygget ikke reagerer som vi trodde det ville. Veggene er omtrent halvannen meter tykke, og det gjør at oppvarmingen går veldig tregt. Vi trodde vi hadde tatt godt i med de parametrene vi la inn i SD-anlegget, og de fungerer kanskje i nybygg, men i domkirken var det iskaldt da gudstjenesten begynte, slår Britta Goldberg fast.

Fuktsprik

Det er ikke bare temperaturen som er vanskelig i kirkebygget fra første halvdel av 1100-tallet:

– Fuktigheten varierer enormt. Det er altfor tørt om vinteren. Fuktigheten er nesten 80 om sommeren og 20 om vinteren. Det er ikke bra for prekestolen og epitafene fra 1600-tallet, og heller ikke for orgelet, sier hun.

I høst starter arbeidet med å gjøre tilværelsen bedre både for kirkegjengere og kunst:

Stenger i to år

– Vi skal stenge domkirken i 2019 og 2020 for å restaurere den innvendig, men vi begynner allerede nå, forteller Goldberg.

Da skal både inneklima og energi forbedres. Hvordan og hva slags anlegg det skal bli, er ikke bestemt. Men det blir i hvert fall ikke panelovner i himlingen.

– Vi håper vi finner spreke løsninger, slår hun fast.

Her er det rom for å tenke nytt med gammelt, nemlig. Alt det elektriske skal ut i stedet for bare å lappe på det enda en gang. Domkirken er et fredet kulturminne som ikke skal ha noen synlige tekniske installasjoner.

– Det blir kjempespennende å se hva som er mulig å få til av lowtech-installasjoner uten masse kanaler og synlige nye ting, sier Britta Goldberg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse