loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
FØRST I VERDEN: Montessori-skolen i Drøbak. (Foto: Robin Hayes, Snøhetta).
FØRST I VERDEN: Montessori-skolen i Drøbak. (Foto: Robin Hayes, Snøhetta).

Verdens første Powerhouse-skole

/ 2018-04-26 12:28:32

Grønn Byggallianse har kåret Montessori-skolen i Drøbak til månedens bygg. Det er verdens første nybygg som oppfyller energikravene til et Powerhouse.

Skolen er et tverrfaglig samarbeid. Lærere, elever, skolens og stiftelsens ledelse, og det brede fagmiljøet i Powerhouse, satt sammen rundt tegnebordet.

Resultatet ble verdens første Powerhouse-skole, oppbygd rundt miljø- og energikonseptet som det sentrale formgivende elementet.

Det er også verdens første nybygg som oppfyller energikravene til Powerhouse-definisjonen.

I en artikkel på bygg.no forteller prosjektleder Peder Lunde i Skanska og daglig leder i Powerhouse Rune Stene, om bygget:

– Dette er en bygning utført til stor del i tre, med energi produsert fra solceller i den karakteristiske solskiven som skjærer gjennom konstruksjonen.

Ventilasjonssystemet er basert på fortrengningsventilasjon. Denne teknologien krever stor takhøyde for å fungere. Bygget har ingen form for lokale oppvarmingskilder på romnivå. Kun ventilasjonssystemet og varmen som produseres av mennesker og teknisk utstyr regulerer temperaturen.

Pilot i LowEx

Skolen er et pilotbygg i forskningsprosjektet LowEx. Det er borehull på 300 meter, og en effektiv varmepumpe med en virkningsgrad på fem. Det vil si at én kilowatt strøm gir fem kilowatt med varme.

LowEx skal undersøke hvordan vi kan optimalisere varmesystemet slik at varmepumpen kan få gode driftsforhold, og lavest mulig temperatur til oppvarming.

Når det gjelder materialer og naturlig belysning, har skolen en bindingsverk-konstruksjon bygget med kledning i termofuru med lav bundet energi, god holdbarhet og lite vedlikeholdsbehov.

Alle oppholdsrom er plassert langs fasaden, hvor store vinduer sørger for belysningen, noe som reduserer behovet for kunstig belysning.

Hele prosessen

Powerhouse-definisjonen av plusshus tar for seg hele prosessen fra produksjon av materialer, bygging og drift til avhending.

Et Powerhouse skal produsere mer energi enn det bruker over et livsløp på 60 år, og må ta høyde for energien som brukes til å produsere materialene, til transport, og oppføring og avhending av bygget i det endelige energiregnskapet.

Powerhouse-samarbeidet består av partene Snøhetta og Skanska, Entra, ZERO og Asplan Viak.

Bak denne skolen står Powerhouse, Skanska Norge AS, Erichsen & Horgen, Fr.techn.Kristoffer Apeland AS, Brekke og Strand akustikk AS, Multiconsult AS, Heiberg og Tveter AS.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse