loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
ÅPNET: Torsdag 17. august åpnet Bergen Lufthavn Flesland dørene til sitt nye terminalbygg. terminalen blir også et signalbygg og en åpen port til hele regionen. (Foto: Nordic — Office of Architecture, Knut Ramstad)
ÅPNET: Torsdag 17. august åpnet Bergen Lufthavn Flesland dørene til sitt nye terminalbygg. terminalen blir også et signalbygg og en åpen port til hele regionen. (Foto: Nordic — Office of Architecture, Knut Ramstad)

Nye Flesland inspirert av unik natur

/ 2017-08-21 13:19:58

Vestlandet er kjent for fjorder, fjell og skiftende vær. Derfor har det nye terminalbygget på Bergen Lufthavn Flesland hentet inspirasjon fra sine unike omgivelser.

Bygget er formet som et par utfoldede vinger, et design som også fører tankene til fjell og fjorder i regionen.

Mellom de to vingene går «fjorden», her ligger sikkerhetskontrollen. Over flyter et større kontorbygg, kledd i hvitt glass til ære for isbreene i området. I en «dalbunn» på forsiden av bygget ligger den nye bybanestasjonen – den mest miljøvennlige måten å ta seg til og fra Bergen sentrum på, med avganger så tett som hvert femte minutt i rushtiden.

Høy standard og høye krav

– Vi har vært heldige nok til å jobbe med en helproff kunde, med høye standarder og tilsvarende høye krav. Dette utfordrer oss som arkitekter til å finne løsninger som går ut over det man kan forvente av en flyplass – det liker vi,» sier Eskild Andersen, partner i Nordic — Office of Architecture.

– En så gjennomført profesjonell kunde gjør også at samarbeidet går lett og greit. Hele prosessen blir mer behagelig, sier han.

Glass og gjennomsiktighet

Den utstrakte bruken av glass i terminalen gir bygget en gjennomsiktig karakter – reisende kan se tvers gjennom hele bygget og ut til landskapet det befinner seg i. Sidene av bygningen er dekket av spesialdesignede metallplater, knekt på en måte som både skaper et spennende spill i det skiftende lyset og gir ekstra styrke. Det siste gjør at platene kan være tynnere som betyr en solid materialbesparelse og miljøgevinst.

Himlingen er også garantert å trekke reisendes oppmerksomhet. Spiler av eik skjuler alt det tekniske oppe i taket, og treverket gir også en lun og umiskjennelig skandinavisk følelse til hele interiøret.

Prioriterer flyt

Flyt er et nøkkelord for alle Nordics flyplassprosjekter. Som Gudmund Stokke, gründer og faglig leder hos Nordic sier det:

– Bygningen forteller deg hvor du skal gå.

Nordics arkitekter har funnet en måte å gjøre rommene tydelige og lett leselige i seg selv. Dermed reduserer man behovet for skilting.

Det 63.000m2 store nye terminalbygget har nesten firedoblet arealet til flyplassen og huser en av Europas mest effektive bagasjehåndteringssystemer. Et dynamisk system som drastisk effektiviserer logistikken rundt inn- og utgående bagasjeflyt.

Bergen Lufthavn Flesland er den nyeste i en rekke flyplassprosjekter designet av Nordic — Office of Architecture. Den følger den nyåpnede utvidelsen av Oslo Lufthavn som blant annet har blitt kalt den «grønneste» flyplassen i verden og som nylig vant German design councils Iconic Awards for arkitektur.

Bergen Lufthavn Flesland ble levert til avtalt tid og innenfor budsjett.

Viktig for norsk luftfart

Bergen lufthavn blir nå en moderne og velfungerende flyplass, med kapasitet opp mot 10 millioner passasjerer i året. Det blir rom for gode opplevelser med bedre plass, flere serveringssteder og flere butikker. Flyplassen har en utforming og tekniske løsninger som gir store energibesparelser og miljøgevinster. God planlegging har lagt til rette for god flyt for de reisende og flyselskapene, og en naturlig universell utforming.

– Vi tilbyr nå enda bedre fasiliteter til flyselskapene og de reisende. Forhåpentligvis betyr det også flere direkteruter til store og viktigste reisemålene i inn- og utland, sier lufthavndirektør Aslak Sverdrup.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse