loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
FERDIG I 2019: Powerhouse Telemark skal stå ferdig i februar 2019.

Grønt diamantbygg skal inspirere

/ 2017-01-18 12:54:12

R8 Property og Powerhouse-samarbeidet bygger et diamantformet kontorbygg til 150 millioner kroner i Porsgrunn. Målet er å forandre norsk byggenæring og inspirere verden.

– Dette bygget ville vakt oppsikt hvor som helst i verden. Når Porsgrunn med 35.000 innbyggere har kundegrunnlag for et slik bygg, tenk hvor mange andre steder som har det samme potensialet. Derfor er ikke drømmen vår begrenset til å gjennomføre et unikt pilotprosjekt, drømmen er å lage et bygg som blir kopiert i alle syv verdensdeler. Kanskje blir dette starten på tusenvis av lignende Powerhouse, sier administerende direktør Emil Eriksrød i eiendomsselskapet R8 Property som står bak prosjektet.

Starter i september

Første spadetak skal etter planen tas allerede i september i år, og når bygget etter planen står ferdig i februar 2019, blir det Norges første nybygde kontorbygg og innovasjonssenter som produserer mer energi enn det forbruker. Som med de fleste nyskapende og energieffektive bygg, vil det likevel være avgjørende med statlig støtte fra Enova.

LES MER: Powerhouse til 370 millioner i Trondheim

Fremtidens standard

Powerhouse-samarbeidet består av:

  • Eiendomsselskapet Entra
  • Prosjektutvikleren og entreprenøren Skanska
  • Miljøstiftelsen Zero
  • Arkitektkontoret Snøhetta
  • Rådgivingsselskapet Asplan Viak
  • Aluminiumsprofilselskapet Sapa

 

Et Powerhouse er et bygg som produserer mer ren og fornybar energi over livsløpet på 60 år enn det som blir brukt til produksjon av byggevarer, oppføring, drift og avhending av bygget.

– Vi har gjennom flere år bygget opp ledende spisskompetanse innen bærekraftige plusshus, men vi er avhengige av å kommersialisere vårt konsept – vår visjon er at plusshus blir framtidens standard. Derfor er det så viktig at R8 Property tør å satse på et slikt unikt prosjekt i Porsgrunn, sier innovasjonssjef i Skanska og daglig leder i Powerhouse, Kim Robert Lisø.

Inspirert av Norwegian-Kjos

– Vi er inspirert av Bjørn Kjos som ved å ha en av verdens yngste flyflåter og tilhørende lave drivstoffutgifter, hjelper både miljøet og bunnlinja. Vi fokuserer på å lage energieffektive bygg som leietakerne er stolte av og de ansatte blomstrer i. De som bygger energikrevende næringsbygg i dag, vil ikke ha kunder om 10 år, sier Emil Eriksrød.

Powerhouse Telemark blir et fleksibelt 11-etasjers næringsbygg på drøye 6.500 kvadratmeter og en byggekostnad på rundt 150 millioner kroner. Leietakere vil foruten moderne kontorfasiliteter, foajé, treningsrom og kantine få tilgang til en unik utsiktspost.

Takterrassen i øverste etasje skal være helt åpen på alle sider, kun omgitt av grønne klatrevekster. Og R8 leker med tanken om at terrassen med fantastisk utsikt over Porsgrunn, Herøya og omliggende områder, skal gjøres åpen for publikum.

Telemark utfordrer verden

– Noen sier at Telemark er et fylke med begrensede muligheter. At vi er for små til gjøre en forskjell, at vi drømmer for stort og gjør for lite. Men fotballklubben vår Odd, forfatteren og forretningsmannen Petter Stordalen, kunnskapsbedriften Norner og denne «grønne diamanten» av et bygg viser hvordan Telemark utfordrer verden, sier Eriksrød.

Powerhouse Telemark 2 Emil Eriksrød nettUTFORDRER VERDEN: Emil Eriksrød i R8 Property mener Telemark er i stand til å utfordre verden.

Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen tror kontorbygget vil inspirere internasjonalt.

– Powerhouse Telemark er et grønt løft som ytterlige vil sette Norge på kartet når det gjelder energiløsninger og arkitektur. Fremtiden handler om å tenke stort og langsiktig, og vi er avhengige av at noen går foran og brøyter spor. Med sine fremtidsrettede løsninger og design håper vi at dette bygget vil inspirere utbyggere over hele verden, samt være et eksempel på hvordan flytte grenser for hva bygg faktisk kan bidra til, sier Thorsen.

Tegnet leiekontrakt på 20 år

Det er knapt ett år siden Powerhouse Telemark ble lansert som et mulig framtidsprosjekt. Da forskningsbedriften Norner fikk med seg R8 på å bygge et verdensledende laboratorium, Zero Emission Lab, i det nye bygget signerte de en 20-års leiekontrakt for 2.500 kvadratmeter over flere etasjer. Norner er et industrielt forsknings- og laboratorieselskap i vekst med 55 ansatte og med høy kompetanse spesialisert på produksjon og bruk av ulike polymere og kompositter. Selskapet er verdensledende i arbeidet med å utvikle lønnsomme produkter og prosesser for industrien.

– Etableringen i Powerhouse og utviklingen av Zero Emission Lab er for oss et steg for å nå vår visjon om å være med på å utvikle bærekraftige løsninger og bidrar i vår langsiktige vekststrategi. Vår suksess skyldes menneskene i Norner og vår innovasjonsevne sammen med våre kunder, nå skal vi vokse videre i Powerhouse Telemark, sier administrerende direktør Tine Rørvik i Norner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
Tilgangskodeannonse
annonse
annonse