loading
attention
Du har tastet feil kode Kontakt kundeservice »
Glemt koden Abonner på magasinet
annonse
SPYDEBERG: Svanemerkede rusomsorgsboliger på Løvestad i Spydeberg. Dette er de første boligene av dette slaget som er godkjent etter at Svanemerket strammet inn kravene sine enda mer.
SPYDEBERG: Svanemerkede rusomsorgsboliger på Løvestad i Spydeberg. Dette er de første boligene av dette slaget som er godkjent etter at Svanemerket strammet inn kravene sine enda mer.

Sikret seg Svanemerket

/ 2017-11-29 12:03:10

Askim Entreprenør er først på Østlandet til å innfri Svanemerkets strenge miljøkrav til boliger – på bestilling fra Spydeberg kommune.

De svanemerkede rusomsorgsboligene på Løvestad ble åpnet mandag denne uka.

På Løvestad i Spydeberg kommune er det nå tre svanemerkede bygg: To bolighus med seks leiligheter, og en administrasjonsbygning. Dette er de første bolighusene som blir godkjent som svanemerket etter de nyreviderte og strengere miljøkravene til det offisielle, nordiske miljømerket. P

Noen må gå foran

Prosjektet ble gjennomført av Askim Entreprenør, under ledelse av Jørn Regin Jaucis.

– Skal det grønne skiftet skyte fart, er det noen som må gå foran. Det gjorde Spydeberg kommune da de la ut dette prosjektet på anbud med så strenge miljøkrav. For å innfri dem måtte Askim Entreprenør heve sin allerede gode miljøkompetanse, slik at de per i dag er den eneste entreprenøren sør for Trondheim som har klart å bygge et svanemerket boligbygg av denne typen, sa Anita Winsnes, direktør i Svanemerket, under åpningen.

BEVISET: Spydeberg-ordfører Petter Schou (til venstre), direktør Anita Winsnes i Svanemerket og Jørn Regin Jaucis i Askim Entreprenør.BEVISET: Spydeberg-ordfører Petter Schou (til venstre), direktør Anita Winsnes i Svanemerket og Jørn Regin Jaucis i Askim Entreprenør.

Legger lista høyt

Svanemerket vurderer bygg ut fra et livssyklusperspektiv. Både uttak av råvare, byggeprosess, bruk og sanering ses i sammenheng. Alle byggematerialer og kjemiske produkter blir strengt regulert – helt fra treet som brukes i reisverk og fasade til maling, membran og fliser på badet.

Bygget kan ikke inneholde stoffer som klassifiseres som farlige for miljøet eller menneskers helse. Den strenge kjemikaliekontrollen bidrar til å sikre et godt innemiljø for alle som skal oppholde seg i boligen – og til bedre arbeidsmiljø for alle som jobber på byggeplassen.

– Hvorfor valgte kommunen å legge lista så høyt når det gjelder miljø i dette prosjektet?

– Spydeberg kommune vedtok sin miljøvisjon allerede i 1991. Ambisjonen vår er å være i forkant av utviklingen når det gjelder miljøtiltak både fysisk og for innbyggerne, og dette var det naturlig å ta videre inn i vår bestilling av dette byggeprosjektet, sa Odd Strand, prosjektleder i Spydeberg kommune.

Mange grønne grep

Svanemerkede bygg er energieffektive, og tilfredsstiller krav som er strengere enn myndighetenes minimumskrav i tekniske forskrifter. Dette er en av grunnene til at rusomsorgsboligene har et solcelleanlegg på 33 m2, og flere andre løsninger som sikrer redusert energiforbruk, som god isolasjon og energieffektive hvitevarer, belysning og blandebatterier. Plantekasser, ladestasjon for elbiler og god sykkelparkering er andre grønne grep som er gjort.

Et svanemerket hus:

  • er godt isolert og trenger lite energi
  • gjør at du bidrar til å redusere den globale klima- og miljøbelastningen
  • gir deg godt inneklima med miljødokumenterte materialer og god ventilasjon
  • sikrer deg en seriøs byggmester

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

ABONNER på magasinet
annonse
annonse
annonse
annonse
annonse